Tech

Erasmus MC betrekt DNA-profiel bij medicatie

Erasmus MC in Rotterdam is een proef gestart met verstrekking van psychiatrische medicatie op basis van het DNA-profiel van de patiënt. Het ziekenhuis heeft hiertoe een polikliniek Farmacogenetica in het leven geroepen.

Medicatie voor psychiatrische patiënten heeft vaak bijwerkingen of is niet effectief. Het is vaak zoeken naar het juiste medicijn en de juiste dosering per individu. De genetische aanleg van patiënten kan een rol spelen in het omzetten en afbreken van medicatie. Vijf tot tien procent van de mensen heeft bijvoorbeeld een probleem met een enzym in de lever, waardoor ze meer bijwerkingen of minder werkzaamheid van medicatie kunnen hebben dan andere mensen.

Personalized medicine

Volgens Erasmus MC maakt het betrekken van het DNA-profiel medicatie op maat mogelijk. Met DNA-profilering hebben voorschrijvers en patiënten bij voorbaat meer zekerheid over de werking van de medicatie. Tot medio december 2017 kunnen patiënten verwezen worden via het verwijsformulier op de website van de afdeling Psychiatrie.

De poli past in het streven van het Erasmus MC naar 'personalized medicine': effectievere zorg met minder bijwerkingen, dus een veiligere behandeling. De polikliniek Farmacogenetica is een initiatief van de afdelingen Klinische Chemie en Psychiatrie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top