ACTUEEL

Gezondheidsklachten in aardbevingsgebied groeien fors

Het aantal gezondheidsklachten in het aardbevingsgebied in Groningen is in een jaar tijd met ruim twintig procent toegenomen. Dat constateert de GGD Groningen in het onderzoek 'Aardbeving en Gezondheidsklachten.'

Met name mensen met schade en dan met name mensen met meerdere schades worstelen in toenemende mate vaker met hun gezondheid. Ook Groningers die een aardbeving voelen, hebben meer problemen.

Het gaat hierbij om zowel lichamelijke- als geestelijke klachten. De klachten lopen uiteen van hoofdpijn, maagklachten, hartkloppingen, nerveus gevoel, prikkelbaarheid, geheugen- of concentratieproblemen en slaapproblemen. De groep Groningers met 'heel veel van dit soort klachten' is in een jaar tijd zelfs met tachtig procent gegroeid. Verder is ook het percentage van mensen 'met een hoog risico op een angst - of depressiestoornis' blijkens het GGD-onderzoek flink gestegen.

Getroffen Groningers bezoeken vanwege hun klachten vaker de huisarts. Dat is met dertien procent toegenomen. Het groeiende beroep op zorg geldt in mindere mate voor andere vormen van hulpverlening. Zo is er “geen significante toename” van het gebruik van professionele hulp van GGZ-zorg, psycholoog en psychiater.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top