ACTUEEL

NZa en KNGF onderzoeken tarieven fysiotherapie

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in overleg over de mogelijkheden voor een onderzoek naar de ontwikkeling van de tarieven in de fysiotherapie in relatie tot betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van deze zorg. De brancheorganisatie en de toezichthouder ontvangen signalen van fysiotherapeuten dat de tarieven onder druk staan.

Het KNGF dringt namens de leden al enkele jaren bij alle beleidsbepalers en zorgverzekeraars aan op een discussie over het tarief dat al tien jaar niet verhoogd of geïndexeerd is. Het KNGF-bestuur is "verheugd" dat de NZa zich sterk maakt voor een onderzoek. De zorgautoriteit wil de ontwikkeling van de tarieven in relatie tot kwaliteit en toegankelijkheid samen met het KNGF in beeld gaan brengen. "Een grote focus op kostenbeheersing met beperkte aandacht voor kwaliteit geeft zeker in de fysiotherapie risico’s op uitholling van de kwaliteit", aldus het KNGF.

De komende weken overleggen KNGF en NZa verder over het opstellen van een onderzoeksaanpak die inzichtelijk maakt wat de ontwikkeling van de tarieven is over de afgelopen jaren en hoe dit zich verhoudt tot ontwikkelingen in de kwaliteit en toegankelijkheid van de fysiotherapeutische zorg. Als het onderzoek nog dit jaar gestart wordt, kunnen de resultaten voor de contracten van de zorgverzekeraars in 2019 worden meegenomen. Het KNGF vindt dat de uitkomst in ieder geval ook voor de fysiotherapeut rechtvaardig moet zijn in de vorm van een inkomen dat past voor een hoog opgeleide professional.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top