ACTUEEL

Tjongerschans verplaatst behandelingen naar eerste lijn

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen hevelt een deel van de zorg over naar huisartsen in de regio. Het gaat om eenvoudige behandelingen voor in totaal negen ziektebeelden. Hiertoe hebben het ziekenhuis, ruim tachtig huisartsen in de regio en De Friesland Zorgverzekeraar een samenwerkingsovereenkomst getekend, zo meldt de Leeuwarder Courant.

In de nieuwe situatie verwijzen huisartsen patiënten bij eenvoudige aandoeningen niet langer direct door naar het ziekenhuis, maar overleggen ze eerst met medisch specialisten in de vorm van een zogenoemd meekijkconsult. Zo mogelijk voeren huisartsen onder begeleiding van een specialist eenvoudige ingrepen zelf uit. 

De overheveling van zorg naar de eerste lijn is onder meer van toepassing op de behandeling van chronische pijn, bepaalde longziekten, hart- en vaatziekten, botontkalking, huidziekten en de ouderenzorg. Voor patiënten betekent de nieuwe aanpak dat ze minder gauw worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Vergrijzing

Verplaatsing van de zorg van ziekenhuis naar de eerste lijn is volgens het Tjongerschans een manier om het hoofd te kunnen bieden aan de vergrijzing. "Het aantal oudere patiënten met meerdere ziektes neemt enorm toe, terwijl het beschikbare geld gelijk blijft", zegt sectormanager Grietje van Buiten in de Leeuwarder Courant. "Daarom willen we heel erg goed kijken naar zorg op de juiste plaats, op het juiste moment, door de juiste personen."

Onderdeel van de overeenkomst is de overheveling van budget van de tweede naar de eerste lijn. Het zou gaan om een bedrag van acht ton. De Friesland Zorgverzekeraar hoopt in de nabije toekomst dergelijke overeenkomsten ook met de andere Friese ziekenhuizen kunnen sluiten, zo laat een woordvoerder weten.

Overleg

Aan de samenwerkingsovereenkomst is drie jaar overleg en voorbereiding voorafgegaan. De afspraken gelden in principe voor één jaar, maar de partijen hebben de intentie er een meerjarenovereenkomst van te maken. Ook zorginstelling Alliade is betrokken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

1 december 2017

Prima actie Grietje!
Ik neem aan dat Jan Martin goed heeft meegerekend zodat jullie helder hebben dat met het overhevelen van budget ook kosten dalen, dan wel dat nieuwe productie het financiële gat van €800K dicht.

Top