Finance

Faillissement treft revalidatie-instelling Ciran

Faillissement treft revalidatie-instelling Ciran

Meerdere aan revalidatie-instelling Ciran verbonden besloten vennootschappen (BV's) zijn failliet verklaard door de rechtbank Limburg. Dit is volgens de woordvoerder het rechtstreekse gevolg van de uitzending van tv-programma Zembla eerder dit jaar, dat meldde dat zorgverzekeraars te veel zouden hebben betaald voor behandelingen bij de zorgaanbieder.

Het faillissement heeft volgens externe woordvoerder Kay van de Linde "alles te maken met de uitzending van Zembla", eerder dit jaar. Het programma maakte bekend dat Ciran te veel geld in rekening zou hebben gebracht voor de intake en revalidatiezorg van patiënten, waardoor zorgverzekeraars daardoor mogelijk tonnen per jaar te veel betaald hebben. "Dit heeft zijn weerslag gehad op het bedrijf", aldus de woordvoerder.

Zorgverzekeraar VGZ weigerde na een eigen onderzoek de behandelingen van Ciran te betalen. De zorgaanbieder spande een kort geding aan, maar verloor. De zorgverzekeraar hoeft Ciran niet te betalen, oordeelde de rechter eind oktober.

Revalidatieketen OCA

Begin november ging de locatie Almere failliet. Vandaag heeft revalidatieketen OCA bekendgemaakt de patiëntenzorg over te nemen met terugwerkende kracht per 1 december. Op 5 december viel het doek voor Ciran Zwolle en voor diverse BV's die verbonden zijn aan Ciran, zoals Top-Care BV, PRB BV en PRB Opleidingen. Top-Care BV is het moederbedrijf waaruit de stichting Ciran voortkomt.

De revalidatie-instelling verleent medisch-specialistische revalidatiezorg in 19 zogeheten expertisecentra in Nederland, het hoofdkantoor bevindt zich in Venlo. Onbekend is wat er met de overgebleven Ciran-locaties gaat gebeuren.

Faillissement

Woordvoerder Jaap de Bruijn van VGZ gaat op LinkedIn in op de opmerking van Kay van de Linde dat het faillissement zou zijn veroorzaakt door de uitzending van Zembla. "Maar... die uitzending ging over voor tonnen verkeerd gedeclareerde zorg. Dus: het handelen van de instelling veroorzaakte uitzending die het faillissement veroorzaakte (dixit Van de Linde). Kortom: faillissement is gevolg van wanbeleid en verkeerde declaraties. Lijkt mij." 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top