Finance

FNV roept bestuurder Alliade op om boete te betalen

FNV vindt dat de bestuurder van Zorggroep Alliade de boete die Zorgkompas BV boven het hoofd hangt, zélf moet betalen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de boete van 70.000 euro opgelegd vanwege het niet melden van een overname door Zorgkompas, dat onderdeel is van Alliade.

Zorgaanbieders moeten vooraf aan de NZa melden als zij betrokken zijn bij een overname. Zij mogen hiertoe pas daadwerkelijk overgaan als de zorgautoriteit oordeelt dat de procedure correct is doorlopen. Zorgkompas BV meldde de overname van een bedrijfsonderdeel van een andere zorgaanbieder pas achteraf en kan als gevolg hiervan rekenen op een boete van 70.000 euro.

De FNV vindt dat de boete "absoluut niet" moet worden betaald uit de kas van de zorginstelling. Maureen van der Pligt, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn, stelt voor dat de bestuursvoorzitter Erik Kuik van Alliade de boete zelf voor zijn rekening neemt. Hij wordt volgens Van der Pligt “vorstelijk betaald”: volgens de vakbond verdient Kuik bijna 251.000 euro per jaar.

Persoonlijk aansprakelijk

"Dan moet je wat ons betreft ook maar zelf op de blaren zitten voor het overtreden van de regels", aldus de vakbondsbestuurder. Omdat een bestuurder persoonlijk aansprakelijk stellen lang duurt en ingewikkeld is, spreekt Van der Pligt de hoop uit dat Kuik "genoeg moreel besef toont en zijn verantwoordelijkheid neemt door de boete gewoon zelf te betalen. Dat lijkt me een mooi gebaar zo vlak voor kerst."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top