ACTUEEL

Stein publiceerde per ongeluk privégegevens Wmo-cliënten

De privégegevens van bijna 350 Wmo-cliënten in de gemeente Stein stonden een jaar lang gepubliceerd op een openbare website. De gevoelige informatie was te zien op TenderNed, een website voor openbare aanbestedingen.

Dat meldde dagblad De Limburger op 16 januari. Het ging om een document voor het aanbesteden van het verstrekken van hulpmiddelen en leveren van service daarbij. In het document waren gegevens als naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer van de Wmo-cliënten zichtbaar en ook van welke hulpmiddelen ze gebruik maakten.

Verwijderen

Na een melding heeft Stein de gegevens direct van TenderNed laten verwijderen. Daarnaast zijn de vijf bedrijven die gereageerd hadden op de tender verzocht om de informatie uit de toegestuurde bestanden te verwijderen. Vervolgens is de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht en hebben de betrokken bewoners een brief gehad.

Menselijke fout

Stein betreurt het incident, vooral omdat het hier om kwetsbare burgers gaat. Er loopt nu een onderzoek naar de precieze toedracht. De gemeente Stein gaat uit van een menselijke fout. Er zijn geen voorvallen van misbruik van de gegevens bekend. De kans is klein dat onbevoegden de gegevens hebben gezien. Ze stonden achter een tabblad in een excel-sheet tussen duizenden andere stukken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top