ACTUEEL

Nieuw digitaal platform geeft kwaliteitszorg impuls

Kwalliteitszorg een impuls geven door actieve uitwisseling van kennis en ervaring, dat is de opdracht die het nieuwe digitale platform Qruxx zichzelf heeft gegeven. Het initiatief van uitgeverij BSL is op donderdag 5 april gelanceerd tijdens het congres ‘VBHC in de praktijk’.

Wie kijkt naar de grote stroom initiatieven en publicaties op het gebied van value based healthcare (VBHC) in Nederland, kan niet anders dan concluderen dat het waardegedreven denken flink wortel heeft geschoten. Volgens VBHC-grondlegger Michael Porter heeft Nederland wereldwijd zelfs een leidende rol op dit terrein, iets wat door zijn Harvard-collega Robert Kaplan nog eens bevestigd werd op 4 april.

Ontmoeten

Toch is de situatie nog niet ideaal, vindt uitgever Ruud Koolen. Het rendement op het gebied van kwaliteitszorg en –management zou groter kunnen zijn, wanneer alle betrokkenen de handen ineen slaan en onderling kennis en ervaring uitwisselen. "Qruxx wil een plek zijn waar mensen elkaar ontmoeten en kunnen discussiëren, maar ook de laatste kennis kunnen ophalen”, aldus Koolen. “Het is een plek waar iedereen die zich met VBHC bezig houdt heen kan voor kennisonderhoud en inspiratie of om te spelen”, voorziet Maarten Koomans, die zich als oprichter van Reframing Healthcare sterk maakt voor de verspreiding van VBHC. "Noem het een Kwitkfit voor kwaliteitsverbetering in de zorg.”

Hoewel VBHC een veelgebruikte term is op Qruxx, wil de site zich niet laten vastpinnen op één definitie van kwaliteit of methodiek. Qruxx wil breder kijken dan alleen door de lens van de VBHC. “Of je het nu over VBHC, Triple Aim, Lean of waardegedreven zorg hebt, wat al deze initiatieven gemeen hebben is dat ze zich richten op kwaliteitsverbetering en het toevoegen van waarde”, licht  Koolen deze keuze toe.     

Praktische gids

Met Skipr en Zorgvisie heeft uitgeverij BSL –onderdeel van  SpringerNature- al twee sterke merken op het gebied van politiek, beleid en management in de zorg. Toch zijn beide nieuwsplatforms niet te vergelijken met Qruxx, vindt Koolen. Om te beginnen is het aandachtsgebied van Qruxx duidelijk begrensd. Daarnaast wil de site geen nieuwsplatform zijn, maar een praktische gids en hulp voor iedereen die in de zorg gestructureerd met kwaliteitsverbetering is. Dit betekent ook dat deze partijen een actieve bijdrage zullen leveren aan de inhoud.

Het platform wordt mogelijk gemaakt  verschillende founding partners. Hieronder AbbVie, Bergman Clinics, CGI, InocareStrategy& en Value2Health. Een opvallende naam onder de partners is die van de Value Based Healthcare Coalition, een samenwerkingsverband van het  Albert Schweitzer Ziekenhuis, Amgen, Performation en Vintura. Naast deze partners kent Qruxx ook nog kennispartners, waaronder Vilans, Santeon, NHR, Zorgladder, STZ Ziekenhuizen en Kwaliteit in Zorg (KiZ).

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top