ACTUEEL

Rijnstate maakt radioactief prostaatkankermiddel nu zelf

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is begonnen om zelf het radioactieve Gallium PSMA, dat wordt gebruikt bij prostaatkanker, te produceren. Dat verkort de wachttijden en maakt een snellere start van gerichte behandeling mogelijk voor mannen waarbij het vermoeden is dat de prostaatkanker terug is.

Dat meldt Rijnstate op 10 april. Voor de productie van Gallium PSMA is een vergunning verleend en een zware loodkast van tweeduizend kilo geplaatst waarin de stof gemaakt wordt. De bereiding gebeurt volledig automatisch bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Rijnstate.

PET-scan

Vroeger kwam de radioactieve stof uit Nijmegen. De stof verliest snel haar radioactiviteit, die halveert elke 68 minuten. Nu het ziekenhuis het zelf maakt, kunnen patiënten sneller terecht voor een PET-scan met Gallium PSMA. Die licht radioactieve stof koppelt zich aan de prostaatkankercellen, zodat tumoren en uitzaaiingen zichtbaar worden. De scan wordt ingezet bij prostaatkanker met een verhoogd eiwit in de prostaat dat kan wijzen op terugkeer van kanker.

Rijnstate is een van de grote prostaatkankercentra in Nederland en werkt onder de naam ARTZ Oncologisch Centrum samen met Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Prostaatkankeroperaties in Rijnstate worden uitgevoerd met hulp van een operatierobot. Het ziekenhuis heeft daarvoor een Europees gecertificeerd opleidingscentrum.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top