Tech

Rijnstate opleidingscentrum voor operaties met robots

Rijnstate opleidingscentrum voor operaties met robots

Het Rijnstate is door de European Board of Eurology en de European School of Urology aangewezen als 'robot host center'. Dit betekent dat het ziekenhuis in Arnhem internationaal erkend is om de opleiding te verzorgen in robotgeassisteerde prostaatoperaties.

Het ziekenhuis heeft hiervoor het 'host center certificaat' ontvangen. Met dit certificaat, dat vijf jaar geldig is, kan het Rijnstate volgende generaties urologen opleiden in het uitvoeren van robotgeassisteerde prostaatoperaties, volgens de hiervoor geldende Europese maatstaven. Aan het einde van de opleiding ontvangt de kandidaat een certificaat waarmee wordt aangetoond dat de opgeleide arts de operatie zelfstandig en kwalitatief goed kan uitvoeren.

Voor het verwijderen van de prostaat maken de urologen van het Rijnstate sinds januari 2010 gebruik van de operatierobot: de Intuitive daVinci Si. Door het gebruik van de robot herstelt de patiënt sneller en is er een kleinere kans op complicaties. De ingreep wordt inmiddels 160 keer per jaar uitgevoerd. Inmiddels zetten specialisten binnen het Rijnstate de robot ook in bij ingewikkelde kijkoperaties zoals bij blaaskanker, nierkanker, baarmoederafwijkingen en darmkanker.

Ervaring

Omdat het belangrijk is dat operateurs voldoende ervaring hebben in het werken met een robot, hebben de European Board of Urology en de European School of Urology de certificering voor opleidingscentra ontwikkeld. Om te kwalificeren als een gecertificeerd host center moet een ziekenhuis een multidisciplinaire aanpak van de urologische aandoening hebben. Ook moet het in lijn werken met de EAU-richtlijnen, een bepaald aantal ingrepen per jaar doen, resultaten rapporteren en betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek. In Nederland zijn nu vier centra erkend, waaronder ook het Antoni van Leeuwenhoek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top