Tech

Sociale partners VVT lanceren website voor reële tarieven

De sociale partners in de VVT (ActiZ, BTN, CNV, FBZ, FNV en NU’91) lanceren gezamenlijk een website die eraan moet bijdragen dat gemeenten reële tarieven hanteren voor hulp bij het huishouden. De organisaties maken zich zorgen omdat de huidige, lage tarieven de kosten niet dekken, terwijl de lonen wel zijn gestegen.

De tarieven in de thuiszorg staan al sinds 2007 onder druk. In 2015 namen enkele aanbieders het initiatief met de Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning. Omdat deze code onvoldoende navolging kreeg, heeft de regering een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) reële prijs ingevoerd in juni 2017. Werkgevers en werknemers zien nog onvoldoende effect van de AMvB.

De tarieven voor hulp bij het huishouden zijn bij het grootste deel van de gemeenten te laag en dekken de kosten niet. Sociale partners maken zich zorgen, want inmiddels zijn de lonen wel gestegen. Wanneer de prijzen nu onvoldoende worden verhoogd, dan kan dit grote effecten hebben voor zorgaanbieders en zorgmedewerkers.

Om die reden lanceren zij de website reeleprijzenwijzer.nl, dat tot doel heeft een verzamelpunt te zijn voor informatie en is gericht op gemeenten en zorgaanbieders. Als het aan Hans Buijing van BTN ligt, zal de website de komende jaren een centrale rol gaan spelen in de informatievoorziening. Op de site staat onder meer de meest actuele informatie over tarieven van afzonderlijke gemeenten en de zogenoemde rekentool die gemeenten en aanbieders kunnen gebruiken om tot het juiste tarief te komen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top