ACTUEEL

Inspectie V&J gaat taseren demente oudere niet onderzoeken

Zorginstelling Laurens in Rotterdam laat onderzoek doen naar het incident waarbij de politie vorige week zaterdag een demente bewoner taserde. De politie zette een stroomstootwapen in om de agressieve bejaarde man (73) in bedwang te krijgen. Het incident gebeurde bij de vestiging van Laurens in Rotterdam-Noord.

De zorginstelling heeft op haar website een verklaring geplaatst. "Een van de bewoners raakte zo van slag, dat hij gevaarlijk werd voor zichzelf, voor medebewoners en voor de medewerkers. Ondanks diverse maatregelen, slaagden de medewerkers er helaas niet in de bewoner weer rustig te krijgen." Daarop belden de medewerkers 112.

"We hebben melding gedaan bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en hebben een extern bureau met relevante expertise gevraagd deze situatie met ons te onderzoeken en evalueren", aldus Laurens.

De zorginstelling zegt de situatie te betreuren. "Hoe moeilijk soms ook, wij proberen altijd het gedrag van onze bewoners met dementie te begrijpen, te begeleiden en escalaties te voorkomen. We zijn in goed overleg met de familie over deze situatie."

De politie in Rotterdam wil niet zeggen of de agent die het stroomstootwapen tegen de regels heeft gebruikt, nog consequenties kan verwachten. Ook kan een woordvoerster niet zeggen waarom het bijna een week heeft geduurd voor de zaak naar buiten werd gebracht.

Inspectie J&V

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat het misplaatste gebruik van een stroomstootwapen door agenten tegen een dementerende verpleeghuisbewoner voorlopig niet onderzoeken. De politie zelf neemt de zaak al grondig onder de loep en er is geen reden om te vrezen dat het vaker misgaat, stelt de inspectie.

De politie heeft het voorval bij de inspectie gemeld, maar "zit er zelf ook bovenop", aldus een woordvoerder van de toezichthouder. Mogelijk kijkt ook de Rijksrecherche nog naar de zaak.

De inspectie sluit niet uit dat zij zich er alsnog over buigt, maar zij ziet daartoe nu geen reden. "Als dit vaker zou gebeuren, of als er twijfel is of de regelgeving wel in orde is en er misschien sprake is van een breder probleem, zou dat anders zijn. Maar dat is nu niet zo." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Nederland, was een tijdje beschaafd

14 juli 2018

Niet te begrijpen dat een dergelijk tragisch voorval niet wordt onderzocht. Dit had nooit mogen gebeuren. Daarbij was de agent ook nog in overtreding. Hoe kan Minister Grapperhaus dit goedkeuren? Welke moraal ligt aan zijn uitspraak ten grondslag? De behandeling van demente mensen in Nederland is werkelijk triest, de overheid heeft wel mooie praatjes over dementievriendelijk, maar de praktijk is echt anders. Er wordt wel vaak negatief over Cuba gedaan, maar daar worden mensen met dementie met meer respect behandeld dan in "ons beschaafde" Nederland.

Ton Bakker

16 juli 2018

Er lijkt wel degelijk sprake van een toenemend structureel onderliggend probleem. Er is een forse stijging in acute crisis met agressie bij ouderen met of zonder dementie. Daarbij is in de loop van de tijd een kloof ontstaan tussen de GGZ en de VVT sector door een terugtrekkende beweging van de GGZ. Hierdoor krijgen deze patiënten niet de zorg die zij nodig hebben. De VVT kan dit zoals deze sector nu is toegerust niet aan, zowel kwantitatief kwalitatief als financieel. De GGZ is er sinds de herstructurering steeds minder van, blijkt in de praktijk. Dit wordt ook zo verwoord bij concrete patiënt contacten met grote agressie. Het is wachten op verdere escalatie of snel met elkaar om de tafel gaan zitten en dit toenemende probleem oplossen. Wie neemt het initiatief?

Top