ACTUEEL

KNGF overweegt kort geding tegen VGZ wegens 'misleiding'

Het KNGF dient een klacht in bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de onjuiste communicatie door zorgverzekeraar VGZ over de behandeling van lage rugklachten door fysiotherapeuten. Bovendien overweegt de brancheorganisatie een kort geding tegen VGZ. De zorgverzekeraar schetst "ten onrechte nog steeds het beeld dat twee bij VGZ gecontracteerde voorkeurspartijen de enige partijen zijn die zorg voor lage rugklachten bieden".

VGZ heeft de toorn van KNGF over zich afgeroepen door in een publieke campagne te suggereren dat dat alleen VGZ-gecontracteerde fysiotherapeuten in staat zouden zijn lage rugklachten adequaat te behandelen. Volgens KNGF brengt de zorgverzekeraar daarmee alle andere fysiotherapeuten professioneel in diskrediet. Na overleg met KNGF heeft VGZ de campagne stop gezet.

Maar voor KNGF gaat dit niet ver genoeg: "VGZ creëert ten onrechte nog steeds het beeld dat twee bij VGZ gecontracteerde voorkeurspartijen de enig partijen zijn die zorg voor lage rugklachten bieden. Dit is pertinent onjuist." KNGF noemt de manier van communiceren van de verzekeraar "misleidend" en "niet te verenigen met de verplichtingen die VGZ heeft jegens de andere fysiotherapeuten".

Kort geding

KNGF heeft dan ook besloten om een klacht in te dienen bij de NZa, waarbij het KNGF de NZa zal verzoeken deze klacht met voorrang te behandelen "vanwege de impact op patiënten en fysiotherapeuten". Het KNGF onderzoekt welke andere (rechts-)maatregelen mogelijk zijn, een kort geding behoort tot de mogelijkheden.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

1 augustus 2018

Als ik het goed begrijp is het belangrijkste verschil dat bij de twee voorkeursaanbieders met zorgproducten gewerkt wordt, dat wil zeggen het verschuiven van het risico op patiënten die meer intensieve zorg voor dezelfde klacht nodig hebben verschoven wordt van de financier naar de producent. Geen zorginhoudelijk, maar puur financieel belang. Denk niet dat cVGZ de KNMG tegemoet gaat komen, in tegendeel. De toepassing van op DRG lijkende instrumenten zal eerder uitgebreid gaan worden. Risico dragen vereist schaalvergroting (wet van de grote getallen), dus het wachten is op de volgende fusiegolf in de fysiotherapie.

Richard Jansen

1 augustus 2018

KNMG = KNGF, en excuus voor de schrijffouten. Ik kan de edit functie niet vinden.

Top