ACTUEEL

Raad van State schrapt boete voor Zorghuis

Zorghuis Alblasserwaard uit Sliedrecht hoeft een eerder opgelegde boete van vijfduizend euro niet te betalen. Dat heeft de Raad van State op 26 september bepaald in de zaak tussen Zorghuis Alblasserwaard tegen de minister van Medische Zorg.

Zorghuis biedt in Sliedrecht een kleinschalige woonvoorziening voor een tiental bewoners met een verstandelijke handicap of een autistische stoornis. Het kreeg in 2016 een dwangsom opgelegd omdat het niet zou voldoen aan de Wtzi-regels over verslagleging en jaarverantwoording aan het CIBG. De dwangsom werd in 2017 omgezet in een boete. Het Zorghuis maakte daartegen bezwaar en dat leidde uiteindelijk tot de gang naar de Raad van State begin dit jaar.

Aangifte

De Raad stelt het Zorghuis volledig in het gelijk. Volgens het hoogste rechtsorgaan heeft het ministerie zelf gefaald door niet aan te geven binnen welke periode het Zorghuis alsnog verantwoording moest geven over zijn bestedingen aan zorg om een boete te voorkomen. Daarnaast had het ministerie het Zorghuis gelegenheid moeten geven om haar bezwaren toe te lichten in een hoorzitting. Dat is niet gebeurd. Tot slot is de boete onterecht bevonden, omdat de digitale aangiftepagina van het ministerie niet goed was. Het Zorghuis kreeg wel bevestiging dat de aangifte was voltooid, maar dat bleek achteraf niet volledig te zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top