ACTUEEL

Norovirus blijft bron van meeste voedselinfecties

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) registreerde in 2017 meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er ook meer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend. Het norovirus blijft de belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel, zo maakt het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) bekend.

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op dat 594 uitbraken met 2731 zieken. Sinds 2012 staat het norovirus als oorzaak met stip op één, gevolgd door infecties met Salmonella en Campylobacter. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert.

Een deel van de voedselinfecties is volgens het RIVM te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top