HRM

Voorzitter De Graaf zegt accreditatiecommissie zorgbestuur gedag

Oud-D66-politicus Thom de Graaf stapt vanwege zijn benoeming tot vicepresident van de Raad van State op 1 november op als voorzitter van de accreditatiecommissie voor zorgbestuurders. De Graaf gaf vijf jaar leiding aan de onafhankelijke commissie die beslist over het al dan niet accrediteren van zorgbestuurders.

Het accreditatietraject werd in 2013 in het leven geroepen door bestuurdersvereniging NVZD met als doel het zorgbestuur verder te professionaliseren. Vanaf de start was De Graaf hier als voorzitter van de accreditatiecommissie bij betrokken. Samen met Trude Maas en Marjanne Sint, in januari opgevolgd door Willem Geerlings, beoordeelde hij de adviezen van auditoren over het al dan niet toekennen van accreditatie. Onder 260 certificaten van geaccrediteerde bestuurders zette hij persoonlijk zijn handtekening.

Aarzeling

“Het proces van aarzeling en zelfs een zekere weerstand tot enthousiasme en groei heb ik voor mijn ogen zien gebeuren”, blikt De Graaf terug op de afgelopen vijf jaar. “Dat vond ik mooi. Geaccrediteerde bestuurders hebben gemerkt dat ze er veel aan hebben. Zelf nadenken over je professionele ontwikkeling via een persoonlijk ontwikkelplan, en dat grondig en diepgaand bespreken met de auditoren, dat heeft de bestuurders zelf veel gebracht. Ik vond het een eer om heel veel certificaten te mogen tekenen; het zijn getuigenissen van het feit dat iemand zelfreflectie heeft en bereid is zijn eigen professionaliteit te laten toetsen en te ontwikkelen.’
De accreditatiecommissie voorziet in haar eigen samenstelling en werkt aan de aanstelling van een opvolger voor Thom de Graaf. Vooralsnog neemt Trude Maas per 1 november de rol van voorzitter op zich.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top