ACTUEEL

Geen doorstart voor MC Slotervaart

De doorstart van het bankroete Slotervaart-ziekenhuis in Amsterdam gaat niet door. Aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland (CCN) wilden onroerend goed en een deel van de zorg van het failliete ziekenhuis overnemen, maar dat is afgeketst.

"Dit betekent dat het ziekenhuis en al haar poliklinieken daadwerkelijk gaan sluiten, maar niet voordat de overdracht van zorg en de medische dossiers zorgvuldig is afgerond", aldus de zegsman van het ziekenhuis.

Loek Winter

De plannen van de aandeelhouders met het bankroete hospitaal stonden geheel los van CCN. Dat betekende ook dat zorgondernemer Loek Winter, die eigenaar was van de inmiddels failliet verklaarde ziekenhuizen in Amsterdam en Lelystad en bij CCN betrokken is, er geen rol bij zou spelen. Daar was enige onrust over in het Slotervaartziekenhuis en ook bij de Amsterdamse raadsfractie van de SP.

De curatoren spraken de laatste dagen alleen met deze groep belangstellenden. Er hadden meerdere partijen interesse voor (onderdelen van) het ziekenhuis(gebouw), maar de voorkeur ging uit naar CCN. Na uitvoerig overleg tussen de overnamekandidaat, de zorgverzekeraars, Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit moesten de curatoren echter de conclusie trekken dat het er niet inzat. "Het gedane voorstel kon niet rekenen op de steun van een aantal betrokken partijen", zo is te lezen in een verklaring van de curatoren.

Eerder bleek al dat een flink aantal specialismen niet mee wilden doen met de doorstart en ergens anders onderdak zouden zoeken. De medisch specialisten in het ziekenhuis leken 'met enthousiasme' akkoord te geven voor het verder uitwerken van het plan, maar verschillende bronnen binnen MC Slotervaart bestreden dat zaterdag in het Parool.

Trouw meldt dinsdagavond dat ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis de doorstart niet zitten. "Het is niet zo dat wij de overnamekandidaat CCN niet zien zitten”, zegt woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis in de krant. “Het gaat om het plan, dat was niet voldoende wat ons betreft. Ook van andere partijen kreeg het onvoldoende steun." Wat het plan precies inhield en waarom het niet voldeed, wil ze niet zeggen. "Dat is niet netjes op dit moment."

Afbouw

Er zijn nu afspraken gemaakt om tot een ,,patiëntveilige en beheerste afbouw van de zorgverlening" in het Slotervaart te komen. Die gaan niet alleen over reeds geplande bezoeken aan de poliklinieken, maar ook over de overdracht van medische dossiers.

"Hier zal zo lang als nodig is tijd voor worden genomen, maar tegelijk is de ambitie deze periode zo kort mogelijk te houden", aldus de woordvoerder. De afspraken worden komende dagen uitgewerkt. Ook de ziekenhuizen in de omgeving hebben hun medewerking toegezegd.

IJsselmeerziekenhuizen

Vanmiddag bleek dat de aandeelhouders van CCN ook niet langer kandidaat zijn voor de overnamen van de IJsselmeerziekenhuizen. De MC Groep heeft bekend gemaakt dat de curatoren daar alleen nog met het Harderwijkse ziekenhuis St. Jandsdal in gesprek zijn over een doorstart. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top