ACTUEEL

Bas Leerink: 'Fusie ziekenhuizen Twente onvermijdelijk'

Een fusie tussen Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Almelo en Hengelo zou het beste zijn voor behoud van het brede medische zorgaanbod in Twente. Dat heeft vertrekkend bestuursvoorzitter Bas Leerink van MST tegen regionaal dagblad Tubantia gezegd.

De scheidend topman voorspelt in een interview met de krant dat de beide ziekenhuizen binnen nu en vijf jaar opnieuw aan tafel zullen zitten voor fusiebesprekingen. In het verleden zijn er vergeefs pogingen geweest om het MST en de ZGT samen te voegen tot een grote Twentse ziekenhuisorganisatie. Bij een poging daartoe onder de radar, in 2013 en 2014, zou Leerink zelf aan de basis hebben gestaan.

Stokje

Volgens de scheidend topman stak zorgverzekeraar Menzis, ook aan tafel, toen een stokje voor de fusie, aldus Leerink in het regionale dagblad. “Verzekeraars vonden het belangrijk dat er nog enige vorm van concurrentie in de regio was. Een zorgaanbieder kan zo’n machtspositie ontwikkelen dat hogere prijzen in onderhandelingen met verzekeraars worden afgedwongen.”

Leerink, die de overstap naar het bedrijfsleven maakt, denkt dat één ziekenhuisorganisatie beter in staat is om het huidige brede zorgaanbod voor de regio te behouden. Sommige weinig voorkomende, ingewikkelde behandelingen zouden bij een te klein volume in de toekomst kunnen verdwijnen. Patiënten  zouden daarvoor dan aangewezen raken op verder weg gelegen academische centra, zo vreest de vertrekkend bestuurder.

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Harald Callebert

7 december 2018

Tja Bas, als ik dit lees dan denk ik al snel "de lamme helpt de blinde". Twee zieke organisaties die denken dat als ze samengaan weer gezond worden. Ocharme regio Twente.

Het beste voor het behoud van goede zorg is dat er competente zakelijke mensen aan het hoofd staan van zorgorganisaties, en dat er op een zakelijke manier wordt gekeken naar gezondheidszorg waarbij kwaliteit-prijs essentieel is. Niet alleen kwaliteit en niet alleen prijs.

Misschien heb je wel eens gehoord van de term "joint-venture" of "samenwerkingsverband" als een optie voor weinig voorkomende behandelingen. Daarvoor hoef je echt geen volledige fusie te gaan optuigen.

En concurrentie is inderdaad belangrijk, maar wel met dien verstande dat dit ook leidt tot hogere efficiëntie, effectiviteit en kwaliteit. In de huidige intransparante zorgwereld in Nederland is dat natuurlijk niet het geval. Daar worden de zwakke broeders uiteindelijk toch de hand boven de pet gehouden door de zorgverzekeraars.

Richard Jansen

8 december 2018

Aangezien Menzis de belangrijkste financier van de ziekenhuizen is, lijkt het argument van concurrentie niet echt overtuigend. Een fusie zal eerder leiden tot afstoting van investeringen die Menzis nog niet heeft terugverdiend? Fusies leveren over het algemeen alleen waarde op voor de verkopende partij, en die is er bij eenhoofdig eigenaarschap (Menzis) niet echt.

Klaas Pool

10 december 2018

If you put to chicken into one basket, you don't get a turkey

Klaas Pool

10 december 2018

herstel: If you put two chicken into one basket, you don't get a turkey

Top