Gastvrijheid

Gezond leven stelt ziekte met negen jaar uit en de dood met zes

Mensen die op middelbare leeftijd niet roken en geen last hebben van een hoge bloeddruk of overgewicht, worden gemiddeld negen jaar later ziek en leven ongeveer zes jaar langer dan ongezonde leeftijdsgenoten. Daarnaast zijn ongezonde mensen langer ziek tijdens hun leven. Dat blijkt een publicatie van onderzoekers van het Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Medicine.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 90 procent van de gezonde 45-plussers later in zijn of haar leven lijdt aan een niet-overdraagbare ziekte, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, beroerte, diabetes, chronische longziekten (waaronder COPD) of neurodegeneratieve aandoeningen, zoals dementie en Parkinson. Een derde van hen lijdt op latere leeftijd aan meerdere ziekten.

"We zien dat risicofactoren zoals roken, een hoge bloeddruk en overgewicht een grote rol spelen in de ontwikkeling van deze ziekten", zegt hoogleraar epidemiologie Arfan Ikram. "Onze bevindingen onderstrepen het belang van een gezonde levensstijl en tonen dat preventie loont. Mensen kunnen langer gezond leven door niet te roken en een hoge bloeddruk en overgewicht te voorkomen. Ook leven zij dan minder lang met de gevolgen van hun ziekte."

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van ruim 9.000 deelnemers (1990-2012) van het langlopende bevolkingsonderzoek ERGO (internationaal: The Rotterdam Study) in de wijk Ommoord in Rotterdam.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

6 februari 2019

Ik zou de cijfers graag opgesplitst willen zien: wat is de invloed van roken versus die van voedings- en beweegpatroon?

Top