Algemeen

Invriezen filet american bespaart 10 tot 30 miljoen zorgkosten

Als je filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden invriest, kun je een hersenafwijking voorkomen. Dit geeft een grote besparing op zorgkosten.

Dat blijkt uit onderzoek door RIVM dat is gepubliceerd in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Het invriezen van filet americain leidt tot een daling van de ziektelast van toxoplasmose, een daling van zorgkosten, kosten van speciaal onderwijs en kosten door productiviteitsverliezen. Toxoplasmose kan het gevolg zijn van het eten van rauwe vleesproducten en dan vooral filet americain. Deze infectie geeft bij het merendeel van de geïnfecteerde mensen weinig klachten, maar kan bij mensen met een ernstig onderliggend lijden zoals kanker, de ziekte van Crohn, orgaantransplantaties en bij zwangere vrouwen ernstige gevolgen hebben. Bij deze laatste groep kan toxoplasmose leiden tot miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij het kind.

Kosten- batenanalyse

Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose waarbij het bij iets minder dan de helft gaat om aangeboren afwijkingen. Circa 50 procent van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten. Het RIVM heeft een maatschappelijke kosten-batenanalyse gemaakt van de interventie om standaard risicovolle vleesproducten in te vriezen. Vooral het invriezen van filet americain is gunstig omdat consumptie van dit vleesproduct een van de belangrijkste risico’s is op het krijgen van toxoplasmose door het eten van vlees. Zo blijkt uit eerder gepubliceerd onderzoek van het RIVM. De kosten van de interventie (hoger stroomverbruik om het vleesproduct af te koelen) zijn veel minder dan de opbrengsten. De netto opbrengsten zijn naar schatting 10 tot 30 miljoen euro per jaar, waarbij het overgrote deel van de opbrengsten schuilt in verbeterde kwaliteit van leven doordat de chronische gevolgen van toxoplasmose vermeden worden.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

15 mei 2019

Ik zou zeggen dat het de verantwoordelijkheid van de fabrikant is om te zorgen dat filet americain vrij is van parasieten?

Har

16 mei 2019

Direct even berekenen ,wat het oplevert als Unilever een verbod krijgt op suiker rijke maag vulling ( voedsel ?) en de besparing op diabetes gerelateerde ziektes .
Wellicht een besparing van miljarden .

Top