ACTUEEL

Een op de vijf ouderen mijdt zorg vanwege kosten

Bijna een vijfde van de senioren heeft het afgelopen jaar zorg gemeden vanwege de kosten. Meer dan de helft van de senioren geeft bovendien aan in de problemen te komen wanneer het eigen risico in de zorgverzekering zou stijgen naar 500 euro.

Dat blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Bijna een derde moet meer op de uitgaven letten dan een jaar geleden. Gemiddeld kwam het vier keer voor dat men een bezoek aan de huisarts, apotheek of tandarts vermeed vanwege de kosten. De tandarts werd het vaakst gemeden, gevolgd door de fysiotherapeut en de apotheek. 

Mantelzorg

Bijna drie op pde tien senioren verleent mantelzorg. Ook daar zijn vaak kosten aan verbonden: van de mantelzorgers maakt zes op de tien kosten wanneer ze hulp verlenen. Denk hierbij aan reis- en parkeerkosten en boodschappen. Het gaat gemiddeld om zo’n 600 euro per jaar. 

Het onderzoek van KBO-PCOB is afgenomen in juli 2019 onder 1400 Nederlandse senioren. De gemiddelde leeftijd is 73 jaar. 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

hans peltenburg

24 augustus 2019

In een zogenaamd beschaafd land als nederland een eigen risico. Schandálig, met de gedachte dat mensen dan minder zorg zullen gaan afnemen. Laten we stoppen met deze onzin. Natuurlijke nemen arme mensen dan minder zorg af. Tot ze té ziek zijn en veel duurder gaan worden qua afname van zorg. Omdat ze te lang hebben gewacht met naar de dokter gaan. En dan noemen we ons land een beschaafd land.....

Freek van Buiten

25 augustus 2019

het is toch te gek voor woorden de zorgkosten rijzen de pan uit en hoe komt dat ?deze Regering bemoeit zich overal mee ,overal regels voor en dan de papier winkel die je moet doorlopen als je met de Regiorijder word vervoerd zoals wij die geen vervoer meer hebben wegens ziekte als de chauffeur komt moet hij een formulier in vullen voor dat hij vertrekt ,dit is een voorbeeld en zo zijn er tientallen voorbeelden welke geitenwollen sokken mafkees bedenkt zoiets komt dit allemaal door de EU wat kost deze grappenmaker niet stop daar onmiddelijk mee met deze poppenkast Freek van Buiten

Top