ACTUEEL

Nederlander slikt minder pillen

Nederlanders slikten vorig jaar minder pillen dan verwacht. Het medicijngebruik bleef bijna gelijk. Op basis van vergrijzing en bevolkingsaanwas werd 1,5 procent groei verwacht, schrijft het AD.

Dat blijkt uit jaarcijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Het gebruik van geneesmiddelen nam in 2018 toe met slecht een half procent, terwijl de bevolking in die periode ook met een half procent is toegenomen.

Tussen 2003 en 2013 lag de groei van het medicijngebruik volgens de krant nog op 4 tot 8 procent en in de jaren erna tussen ruim 1 en 3 procent. De groei van een half procent is "zeker het laagste van dit decennium en waarschijnlijk van deze eeuw", zegt manager Jeroen Lukaart van de SFK.

De uitgaven aan medicijnen zijn met 1,1 procent gestegen. "Omdat de minister in zijn laatste begroting rekening hield met een stijging van 2,4 procent, heeft de overheid een meevaller", zegt Lukaart. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

PJM van Loon

28 augustus 2019

Zou de nuchtere Nederlander het weer in de gaten krijgen? In onze volksaard zat altijd wat weerstand tegen "die chemische troep".
Dat preventie en zorgen voor je eigen lichaam en gezondheid je veel minder afhankelijk maakt van vaak gifstoffen, die in het beste geval een orgaanstelsel behoeden voor complicaties van onze leefstijlziekten, maar tegelijk andere orgaansystemen ( ons zenuwstelsel!) weer ziek maken, is een zelden met kracht gebracht verhaal uit de mond van artsen.
Als orthopeed adviseerde ik hooguit op pijnpieken thuis een NSAID te nemen, maar kreeg vaak weigeringen "omdat ik mezelf niet voor de gek wil houden en mijn grenzen over zou kunnen gaan"
In de USA kraakt zelfs de economie onder de gevolgen van de opioidcrisis en het daaronder liggende gebrek aan preventie om via goede houdingszorg bij de jeugd de rugklachten buiten de deur te houden. Hygiënekennis rond houding en bewegen, van immens belang voor alle organen bij het groeiend kind, is daar al veel eerder dan hier uit de Geneeskunde, het Onderwijs en de common sense verdwenen. Dit geeft een onbeheersbare en door chemie niet te stoppen morbiditeit en bij "low back pain" zelfs mortaliteit, waar je U tegen zegt. Wat voor verhaal houden die artsen daar in de USA voor hun patiënten op???

Top