ACTUEEL

Ernst Kuipers: bijna alle ziekenhuizen bereiken budgetplafond

Bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC verwacht dat bijna alle ziekenhuizen eind dit jaar het budgetplafond halen. De meeste in december.

"De ervaring leert dat begin december de meeste plafonds worden bereikt", zegt Kuipers in NRC. "Dat zou dan gaan om jaarlijks zo’n twee tot vier procent van de verzekerde ziekenhuiszorg, die niet vergoed wordt door de verzekeraar. Opgeteld een bedrag van meer dan een half miljard”.

Tientallen miljoenen

Ziekenhuizen die het budgetplafond bereiken en zorg moeten blijven leveren, moeten hiervoor aan hun reserves komen. Moet een ziekenhuis dat te vaak, dan kunnen de geldschieters (banken) hier op een gegeven moment een probleem van maken. Zo heeft het Erasmus MC geregeld in december tientallen miljoenen euro’s uit eigen zak moeten bijleggen om de zorg te kunnen betalen.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

28 augustus 2019

Over dit onderwerp doet op 11 september de rechtbank van Den Haag uitspraak in een rechtszaak van een zorgaanbieder tegen een grote zorgverzekeraar.

Praktijkmens

29 augustus 2019

Waar komen die reserves bij de ziekenhuizen vandaan? Dat is eerder toch ook betaald door de ziektekostenverzekeraars, dus hoezo zorg leveren die niet betaald wordt, die is feitenlijk al eerder betaald en in een spaarpot voor slechtere tijden terecht gekomen. Daar zijn spaarpotten en reserves toch ook voor bedoelt?!

Top