HRM

Minister wil korting pensioen PFZW voorkomen

Minister wil korting pensioen PFZW voorkomen

De kans op een korting van de pensioenen van PFZW-deelnemers in 2020 is een stuk kleiner geworden. Minister Koolmees (Sociale Zaken) heeft gisteren in een overleg met de Tweede Kamer gezegd dat hij “serieus wil kijken” naar een oplossing.

Koolmees “wil onderzoeken wat mogelijk en nodig is om eventuele kortingen te voorkomen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken. Die oplossing is alleen voor het komende jaar en geldt, behalve voor het PFZW, alleen voor het pensioenfonds ABP (voor ambtenaren).

0,4 procent minder

PFZW heeft op dit moment een dekkingsgraad van ongeveer 90 procent. Als dat niet verandert, moet het fonds vanaf januari 4 procent korten op de pensioenuitkering. Omdat dit mag worden gespreid over tien jaar betekent dat elk jaar een 0,4 procent lagere pensioenuitkering. Daarvan kan tussentijds worden afgeweken als de resultaten van de beleggingen significant verslechteren of verbeteren.

PFZW heel blij

Koolmees gaat onder meer praten met de PFZW over een oplossing. “Het is goed om te zien dat hij zich zorgen maakt over de kortingen”, vertelt een woordvoerder van PFZW. “We zijn heel blij dat hij samen met de pensioensector wil zoeken naar een oplossing.”

De pensioenfondsen maken volgens de PFZW goede rendementen en het pensioenkapitaal was in Nederland nog nooit eerder zo groot. "Het is aan degenen die pensioen opbouwen niet uit te leggen dat we nu - in het zicht van een nieuw pensioencontract dat nu in de maak is - zouden moeten korten", aldus de woordvoerder.

2,7 miljoen deelnemers

Het exacte percentage van de korting wordt begin januari vastgesteld, omdat de PFZW 31 december als peildatum voor de dekkingsgraad hanteert. Overigens heeft de korting effect op alle 2,7 miljoen deelnemers aan het pensioenfonds: zij bouwen allemaal 4 procent minder op. De 430.000 gepensioneerden merken het direct: later in 2020 zouden zij te maken krijgen met de eerste van de tien jaarlijkse kortingen van 0,4 procent.

Koolmees overlegde gisteren in de Tweede Kamer over de lage dekkingsgraad bij pensioenfondsen. PFZW is met een vermogen van 225 miljard euro een van de tien grootste pensioenfondsen ter wereld.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

6 september 2019

Dus belastinggeld gaat ingezet worden om de korting voor de gepensioneerde ambtenaren te voorkomen of te verzachten. Andere gepensioneerden kunnen in de stront zakken volgens deze minister.

Ze zullen het wel beargumenteren en brengen met dat andere werkgevers ook de pensioenpotten kunnen aanvullen, maar niet met belastinggeld.

Top