ACTUEEL

Ziekenhuizen lanceren mbo-studie doktersassistent

Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht en het Diakonessenhuis hebben samen met het ROC Midden Nederland een nieuwe mbo-studie voor doktersassistenten ontwikkeld. De eerste studenten starten hun opleiding in september in het UMC. De initiatiefnemers hopen dat de opleiding een deel van het personeelstekort oplost, zo maakten zij dinsdag bekend.

Uitbreiding opleidingsplekken

Vorig najaar bleek uit onderzoek dat zeventig procent van de ziekenhuizen in Nederland kampt met een tekort aan medisch ondersteunend personeel. Dat komt deels door vergrijzing van het huidige personeelsbestand en deels door een structureel tekort aan opleidingsplaatsen voor doktersassistenten in diverse functies. De vakbonden hebben vorig jaar al aangedrongen op drastische uitbreiding van het aantal opleidingsplekken in de ziekenhuizen zelf.

Ok-assistenten

De opleiding in Utrecht leidt op voor assistent in de operatiekamer of op de radiologieafdeling. De assistenten krijgen onder meer les in het omgaan en voorlichten van patiënten en in het beheren van het materiaal.

Tweejarige opleiding

Het gaat om een tweejarige opleiding op mbo 4-niveau. Deelnemers moeten een diploma mbo niveau 3 voor verzorgende hebben of een vergelijkbare beroepsopleiding hebben afgerond. Verpleegkundigen en doktersassistenten die de opleiding in het UMC willen volgen, krijgen een studiepakket op maat aangeboden, aldus het UMC. Het Diakonessenhuis, het UMC en het ROC willen meer medisch ondersteunende opleidingen in het ziekenhuis gaan ontwikkelen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top