ACTUEEL

DSW verhoogt zorgpremie met 6 euro per maand

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie het komend jaar met 6 euro per maand. Daardoor gaat de basisverzekering 118 euro per maand kosten.

De premieverhoging is groter dan de 3 euro per maand die het kabinet op Prinsjesdag voorzag voor de premies in 2020. "Die 3 euro extra zit hem in het feit dat we vorig jaar nog 5 euro konden teruggeven uit onze reserves om de premiestijging te dempen. Dit jaar kan dat nog maar 2 euro zijn," zegt bestuursvoorzitter Aad de Groot van DSW.

Hogere zorgkosten

De prijsstijging is volgens DSW onder meer noodzakelijk vanwege hogere zorgkosten. "Iedereen vindt dat mensen in de zorg meer moeten verdienen", zegt De Groot. "We verwachten dat de lonen bijgetrokken gaan worden in de zorg en dat komt voor de helft weer terug in de hogere premie."

Eigen risico lager

Het eigen risico blijft bij DSW 375 euro. Dat is een tientje onder het wettelijk vastgelegde bedrag van 385 euro. Door een lager eigen risico, maakt DSW duidelijk dat het voorstander is van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen. Voormalig topman Chris Oomen voerde het lagere eigen risico in.

DSW is ieder jaar de eerste zorgverzekeraar die zijn premie bekendmaakt. Uiterlijk 12 november moeten alle premies voor 2020 bekend zijn.

Grofweg gelijk

Vergelijkingssite ZorgKiezer verwacht dat de meeste zorgverzekeraars hun premie volgend jaar "grofweg gelijk" kunnen houden. "Toch zijn er bij een paar verzekeraars grotere premieverschillen mogelijk doordat de financiële uitgangspositie en de resultaten op zorginkoop tussen de verzekeraars onderling sterk van elkaar verschillen."

De zorgverzekeraars maakten vorig jaar winst op de basisverzekering (gemiddeld 19 euro per premiebetaler), zegt Zorgkiezer, en hebben beperkte ruimte om de stijging van de zorgkosten op te vangen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top