ACTUEEL

Kabinet: zorgpremie stijgt 3 euro per maand in 2020

De zorgpremie wordt volgend jaar 3 euro per maand duurder. Dat voorspelt het kabinet, aldus De Telegraaf en het AD vanochtend.

Zorgverzekeraars bepalen aan het einde van elk jaar zelf hoeveel premie ze van hun klanten vragen, maar het kabinet stelt jaarlijks een richtlijn vast. Deze raming komt uit op 1421 euro per jaar. De huidige premie is 1384 euro. Dit jaar nam de premie dubbel zo veel toe.

Prinsjesdag

De geraamde stijging is geen verrassing, maar wordt officieel pas bekend op Prinsjesdag over anderhalve week. De kosten van de zorg lopen ieder jaar op door bijvoorbeeld de vergrijzing. Ook dienen zich ieder jaar nieuwe, soms peperdure behandelingen en medicijnen aan.

Uiteindelijke stijging

In het AD zegt Peter Ruys, directeur van zorgvergelijker Zorgkiezer, dat het uitgelekte premiebedrag weinig zegt over de uiteindelijke stijging die zorgverzekeraars bepalen: "Afgelopen jaren zat het kabinet er negen van de tien keer naast."

Mensen met een kleine beurs gaan er niet op achteruit, omdat de zorgtoeslag meestijgt. Het kabinet sprak eerder af dat het eigen risico deze kabinetsperiode gelijk blijft, op 385 euro.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

7 september 2019

Vreemd. De premie stijgt jaar op jaar maar de zorg verschraalt, wachttijden groeien en de werkdruk in de zorg neemt onacceptabele vormen aan.
De NZa verhoogt de tarieven maar de zorgverzekeraars verlagen de uiteindelijke vergoedingen en budgetten aan de zorgaanbieders jaar op jaar. Zowel voor gecontracteerde als niet gecontracteerde zorgaanbieders.
De financiƫle buffers van de zorgverzekeraars groeien elk jaar meer ondanks dat ze deze zelfde buffers, volgens eigen zeggen, inzetten om de uiteindelijke premieverhoging te temperen.

Ergens gaat het faliekant mis maar dat ziet geen enkele beleidsmaker of ze willen het gewoon niet zien.

Top