HRM

Ziekenhuismedewerkers leggen het werk neer

Ziekenhuismedewerkers in Rotterdam, Schiedam, Groningen en Haarlem nemen volgende week het estafettestokje over in de reeks stakingen in de zorg. Ze voeren vanaf woensdag actie om hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

De medewerkers sluiten 24 uur lang operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen voor niet-spoedeisende zaken. De spoedeisende hulp is wel gewoon open. Ziekenhuismedewerkers van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Franciscus Vlietland in Schiedam leggen het werk woensdag neer. Collega's van het Martini in Groningen en het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid volgen een dag later.

Ziekenhuismedewerkers voeren al tijden actie voor een betere cao. De onderhandelingen hierover liepen in juni vast. Zorgbonden eisen, naast een salarisverhoging van 5 procent, een extra toeslag op loon wanneer op korte termijn een beroep op medewerkers wordt gedaan om onder meer overuren te draaien. Ook willen de bonden afspraken over arbeids- en rusttijden en over behoud van medewerkers.

Gesprek met NVZ

Alle bonden zijn inmiddels akkoord met een gesprek met de NVZ over een nieuwe cao. Voordat dit kan leiden tot een herstart van de onderhandelingen moet eerst het eindbod van de NVZ van tafel. De vakbonden gaan in op de uitnodiging van de NVZ gisteren om de cao-onderhandelingen vlot te trekken. Het gesprek zou woensdag al kunnen plaatsvinden. De bonden willen woensdag wel eerst peilen of de relatie met de NVZ goed genoeg is om te beginnen met formele gesprekken, zegt Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn. Ze wordt ondersteund door FBZ, CNV Zorg en NU'91. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top