ACTUEEL

Flinke afname sterfgevallen door beter georganiseerde traumazorg

Mensen die in de regio Utrecht zwaargewond raken, hebben veel minder kans om hier aan te overlijden dan twintig jaar geleden. Het percentage dat sterft met ernstige verwondingen is sinds 1999 met 75 procent afgenomen. Dat blijkt uit het onderzoek van traumachirurg en onderzoeker Falco Hietbrink van het UMC Utrecht.

Regiobreed zijn de sterftecijfers met vijftig procent afgenomen. Zwaargewonden overlijden bijna nooit meer aan bloedverlies of infectie. "Meer dan 85 procent overlijdt aan hersenletsel waar we helaas nog geen goede behandeling voor hebben", aldus Hietbrink

Juiste plek

Hietbrink zegt tegen het AD dat er tegenwoordig wordt gezorgd dat de patiënt op de juiste plek komt. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen drie niveaus: de meest ernstig gewonden komen terecht bij UMC Utrecht. Tegen het AD zegt Hietbrink dat de ambulancedienst beoordeelt wie waar naartoe gaat. "De zorg is rond de patiënt gecentreerd, waardoor we een enorme winst kunnen behalen", zegt de traumachirurg. Hij geeft ook aan dat traumachirurgen vanaf het begin tot het einde betrokken zijn. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top