ACTUEEL

Werknemers voeren actie voor betere cao

Werknemers in de zorg gaan de komende tijd actievoeren voor een betere cao. Dat heeft vakbond ABVAKABO FNV bekend gemaakt.

Ultimatum

Vrijdag verliep het ultimatum dat de vakbonden aan de werkgevers hadden gesteld. De bonden willen dat de werkgevers tegemoetkomen aan hun cao-eisen. Op het gebied van loonsverhoging hebben beide partijen elkaar nog niet gevonden. De vakbonden willen behoud van koopkracht. Dat komt neer op 1,5 procent loonsverhoging in een eenjarige cao. De werkgevers bieden echter 1 procent loonsverhoging per jaar.

Kleinschalige acties

De acties zijn voorlopig zeer klein van aard, zei FNV-onderhandelaar Wim van der Hoorn. “De patiënt zal er geen last van hebben.” Zo gaan medewerkers in de zorg handtekeningenacties houden. De bond heeft voorlopig geen regionale of landelijke demonstraties in petto.

Bod werkgevers

Werkgeversorganisaties ActiZ en BTN zaten lange tijd op de nullijn, maar verhoogden begin deze maand hun loonbod naar twee keer 1 procent in een tweejarige cao. Daarnaast bieden zij een extra eenmalige uitkering van 0,4 procent dit jaar en 0,25 procent van het jaarsalaris voor volgend jaar. “Dat is ontoereikend”, aldus Van der Hoorn.

Leeftijdsurensysteem

De werkgevers hebben ook voorgesteld het systeem van de leeftijdsuren te veranderen. Volgens Van der Hoorn willen zij via deze omweg de kosten van de loonsverhoging verhalen op de werknemers. Een woordvoerder van ActiZ meent echter dat dit totaal niet aan de orde is. Hij hoopt dat de partijen snel weer om de tafel gaan om de onderhandelingen voort te zetten.

De nieuwe cao moet gelden voor 400.000 werknemers in de verpleeghuizen, verzorgingshuizen, thuiszorg en de kraamzorg. (ANP)

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top