ACTUEEL

Psychiaters winnen zaak tegen NZa om tariefstructuur

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet opnieuw een besluit nemen over de tariefstructuur voor de vrijgevestigde psychiaters. Tot die tijd hoeven psychiaters en psychotherapeuten geen diagnose-informatie op hun declaraties te vermelden, zo heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven maandag bepaald.

Fouten bij vaststellen nieuwe tarieven

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft fouten gemaakt bij het vaststellen van nieuwe tarieven voor psychiaters die niet in loondienst zijn, stelt het College. De NZa is bovendien niet zorgvuldig genoeg omgesprongen met de privacybelangen van patiënten. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is een rechtbank voor bestuurlijke sociaal-economische geschillen.

DBC-systematiek

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven deed maandag uitspraak in de beroepen van onder meer de Orde van Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Stichting de Koepel van DBC-vrije praktijken van Psychotherapeuten en Psychiaters en een aantal individuele psychiaters. Het onderwerp van de beroepszaak was een nieuwe manier van betaling voor psychiaters:de nieuwe tariefstructuur voor de geestelijke gezondheidszorg die de NZa per 1 januari 2008 heeft ingevoerd. Deze baseert zich op de diagnosebehandelingcombinate (DBC). Aan elke DBC is een tarief gekoppeld.

Beroepsgeheim

De vrijgevestigden stelden dat zij in het nieuwe stelsel minder verdienden in verhouding tot de collega's die in een ziekenhuis of psychiatrische inrichting werken. De psychiaters werden ook gedwongen om op de rekening aan de zorgverzekeraar aan te geven welke soort zorg de patiënt had gehad. Volgens de artsen valt die informatie onder het beroepsgeheim en mag een zorgverzekeraar die kennis over een patiënt niet zomaar aangeleverd krijgen.

Beter onderzoek

De rechter vindt dat de NZa de financiële gevolgen voor de vrijgevestigde psychiaters beter had moeten onderzoeken. Op het gebied van de privacy van de patiënt had de organisatie volgens de rechter een 'betere belangenafweging' moeten maken.

Geen diagnose-informatie op declaratie

Ook heeft het College uitspraak gedaan in een beroep dat is ingesteld door één psychiater. De NZa had hem een aanwijzing gegeven waartegen hij zich verzette. De NZa verplichtte hem het diagnose-informatie op zijn declaraties te vermelden. Het College heeft hem hiervan vrijgescholden onder verwijzing naar de uitspraak in de zaak van de Orde van Medisch Specialisten en anderen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

G K Mitrasing

4 augustus 2010

Feklicitaties aan Kaspar Mengelberg!

De aanhouder wint.

G K Mitrasing

4 augustus 2010

Felicitaties aan Kaspar Mengelberg!

De aanhouder wint.

V

28 september 2010

Ja, gefeliciteerd. Goed gedaan. Geweldig.

Top