ACTUEEL

CZ mag borstkankerscores medio oktober publiceren

Zorgverzekeraar CZ  mag de scores van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerzorg vanaf 15 oktober publiceren. Dat heeft de rechtbank in Breda donderdag bepaald. Met inachtneming van deze termijn hebben de betrokken ziekenhuizen volgens de rechter voldoende tijd om op de onderzoeksresultaten te reageren.

Reacties

Nadat de rechter de publicatie van de lijst in eerste instantie verbood, heeft CZ de ziekenhuizen op 30 september gevraagd om op de voor de scores gebruikte onderzoekscriteria en -gegevens te reageren. CZ moet de komende week de tijd nemen om die reacties te bestuderen en te beoordelen of die nog aanleiding geven om de uitkomst van haar onderzoek voor één of meer ziekenhuizen aan te passen. Op deze wijze handelt CZ volgens de rechter zorgvuldig tegenover de ziekenhuizen.

Feitelijke informatie

Volgens de rechter staat het CZ vrij om criteria vast te stellen op grond waarvan zij ziekenhuizen al dan niet contracteert.  Naar het oordeel van de voorzieningenrechter bevatten de onderzoekscriteria en -gegevens rond borstkankerzorg die CZ hanteert voldoende feitelijke informatie om een gemotiveerde inhoudelijke reactie te kunnen geven. Het aantal verrichte operaties, de belangrijkste factor voor de uiteindelijke score, is door de ziekenhuizen eenvoudig te controleren. De verdere criteria zijn ontleend aan Zichtbare Zorg, een database –zo stelt de rechter- die door de ziekenhuizen zelf wordt gevuld en aan de CQ index, die de uitkomsten van onderzoeken op het terrein van patiënttevredenheid vermeldt.

Verheugd

CZ  laat weten blij te zijn met de uitspraak. Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren is vooral verheugd dat patiënten nu snel meer informatie krijgen. Met het oog hierop zal de lijst vanaf 15 oktober dan ook daadwerkelijk terug te lezen zijn op de website van CZ. CZ kondigt aan het selectieve inkoopbeleid voor borstkankerzorg voort te zetten. CZ maakte op 27 september bekend dat het bij zes ziekenhuizen geen borstkankerzorg meer contracteert. “Het is niet zo dat in deze ziekenhuizen sprake is van onverantwoorde zorg”, aldus CZ. “Al deze ziekenhuizen bieden borstkankerzorg die voldoet aan de eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. CZ legt als inkoper van zorg de lat ten behoeve van haar verzekerden echter hoger.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top