ACTUEEL

Privé-klinieken vrezen voor toekomst

Uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad blijkt dat veel privé-klinieken die verzekerde zorg leveren bang zijn voor hun toekomst. Dat heeft te maken met de plannen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Financieel plafond

De minister wil de klinieken, evenals ziekenhuizen, vanaf 2012 onder een financieel plafond brengen. Daardoor kan de groei van de klinieken in het gedrang komen en zouden sommige instellingen zelfs hun deuren moeten sluiten. Het is dan meteen gedaan met de marktwerking in de zorg, waarschuwt zorgondernemer Loek Winter.

'Kaalsclag onder ZBC's'

Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), een samenwerkingsorganisatie van ZBC's, waarschuwde pasgeleden voor een 'kaalslag' onder de zelfstandige klinieken als de overheid vasthoudt aan de budgetteringsplannen voor de komende jaren. De budgetteringsplannen zouden ertoe leiden dat het grootste deel van de ZBC's direct in de continuïteitsproblemen komt, of in het ergste geval failliet gaat. Volgens ZKN gaat het hier om minstens 150 klinieken.

Overgangsperiode

Het financieel plafond voor de sector is onderdeel van de bredere plannen van de minister om de ziekenhuiszorg de komende jaren te bevrijden van het inmiddels dertig jaar oude systeem van vaste budgetten. In 2015 moeten ziekenhuizen betaald krijgen voor geleverde prestaties. Dat moet leiden tot efficiëntere en betere zorg. Maar om in de overgangsperiode van 2012 tot 2015 de kosten in de hand te houden, kiest de minister voor een financiële rem op de groei van de sector, schrijft het FD.

Marktwerking

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat door het plafond 'inderdaad de marktdynamiek in bepaalde mate wordt beperkt', maar geeft ook aan dat de plannen nog uitgewerkt moeten worden. "Er zijn zeker alternatieven mogelijk waarin de klinieken meer bewegingsruimte krijgen dan onder het overgangsmodel zoals dat met veldpartijen is gewisseld."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top