ACTUEEL

Den Haag kort subsidies bij hoog salaris

Den Haag kort subsidies bij hoog salaris

De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond unaniem ingestemd met een voorstel van het college om het mes te zetten in subsidies van instellingen die hun bestuursleden of directeuren een salaris geven boven de balkenendenorm.

Criterium

Wethouder Sander Dekker (Financiën) had dit aan de raad voorgesteld. Voortaan wordt het bedrag dat topfunctionarissen meer verdienen dan deze 188.000 euro gekort op de gemeentelijke subsidie. Het nieuwe criterium wordt per direct van kracht bij gemeentelijke subsidieaanvragen.

Landelijke wetgeving

Den Haag loopt vooruit op landelijke wetgeving, die de minister de mogelijkheid geeft in te grijpen in buitensporige salarissen van (semi-)publieke instellingen.

In 2009 ontvingen volgens wethouder Dekker 29 medewerkers van zestien instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Den Haag, een salaris dat boven de balkenendenorm ligt. Dit was een groter aantal dan in 2008. Volgens de gemeente zijn er "duidelijk signalen" dat de cijfers van 2010 "allesbehalve beter geworden zij".

Medische sector

Het gaat volgens de gemeente vooral om organisaties in de medische sector, zoals de Stichting Bronovo en de Stichting Parnassia Bavo Groep, en woningbouwcorporaties als Staedion en Stichting WoonZorg Nederland.

Primeur

Den Haag is naar eigen zeggen de eerste gemeente in het land die deze maatregel toepast. Het Haagse stelt dat het goed zou zijn als andere overheden het voorbeeld volgen. Wethouder Dekker gaat het onderwerp ook voorleggen aan Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, de andere drie steden van de G4. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top