ACTUEEL

UWV geeft Viva groen licht voor massaontslag

Het UWV heeft 294 ontslagvergunningen verleend aan Viva! Zorggroep. Dat maakte het UWV vrijdag bekend. De thuishulpen hebben de afgelopen maanden meermalen gedemonstreerd tegen de plannen van hun werkgever.

Viva! Zorggroep wilde de thuiszorgmedewerkers een ander contract geven met minder salaris. Als de werknemers er niet mee instemden, zouden ze worden ontslagen. Het bedrijf zegt hiertoe gedwongen te zijn, omdat gemeenten veel minder geld betalen voor thuiszorg. Volgens het UWV is voldoende aannemelijk dat de werkgever financieel is genoodzaakt om de thuiszorgactiviteiten te reorganiseren.

Nederlaag

Vakbond Abvakabo FNV noemt het ontslag van de Viva-medewerkers “een nederlaag voor de hele Nederlandse thuiszorg”. "Dit besluit geeft andere werkgevers de ruimte om het voorbeeld van ViVa! te volgen en eenzijdig loon te verlagen als dat zo uitkomt", zegt Wim van der Hoorn, bestuurder van Abvakabo FNV. "Werkgevers kunnen nu superlaag inschrijven bij een aanbesteding. Als ze er daarna niet uitkomen, kunnen ze de rekening bij de werknemers neerleggen op straffe van ontslag. Nu weten werkgevers dat het UWV dit toestaat. Thuiszorgmedewerkers worden zo veredelde schoonmakers."

Acties

Hoewel beroep tegen het besluit van de UWV niet mogelijk is heeft de vakbond gezien het principiële karakter van de kwestie toch besloten om de negatieve uitkomst via de rechter tot aan de Hoge Raad aan te vechten. Ook kondigt de vakbond nieuwe acties aan.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 juli 2011

Schandalig waar gaat dit naar toe in Nederland.
Sommige moeten 400euro bruto inleveren dit is toch echt niet te geloven(zitten ze op bijstandsniveau)Waar zijn dan CAO afspaken voor!!!
Ik raad jullie allemaal aan de WW in te gaan en het UWV(die de WW moet betalen) voor jullie een baan te laten vinden tegen jullie oude salaris niet met minder genoegen nemen.
UWV heeft gefaald welke bedrijven gaan nu volgen om hun personeel 25% minder salaris te betalen.
Nederland op zijn best wat zoek ik nog in dit K*T land.

Jaap van den Heuvel

22 juli 2011

Dat heet nou marktwerking mijnheer Van der Hoorn van de FNV. Daar kan Viva dus niet zoveel aan doen. Het zijn de gemeentes die het geld liever aan iets anders uitgeven. Daarom zijn verstandige mensen tegen marktwerking in de zorg.

Gazendam

22 juli 2011

Het management van Viva heeft geblunderd. Ze hebben niet vast laten leggen dat de zorg duurder is als een signalerende functie noodzakelijk blijkt (dementerenden etc.) Daardoor viel de zorg hoger uit dan was beraamd. Een staaltje van slecht management. De gemeente zit ook fout, want zij wilden dure zorg voor een te minimaal bedrag.
Nergens lees ik dat het de fout is van de thuiszorgmedewerksters maar zij zijn de enigen die de rekening moeten betalen.
Resultaat van rechts stemmen (VVD, CDA, PVV of D'66). Marktwerking is zakken vullen van de bovenlaag, maken ze een fout, leg je de rekening gewoon neer bij de laagstbetaalden van de groep. Asociaal!

Gavi Mensch

24 juli 2011

Het is toch allemaal zo simpel: Geen uitvoerenden, dan ook geen patienten en geen patienten/clienten dan ook geen zorginstelling; http://gavimensch.blogspot.com/2010/08/zorgroverij.html

Het UWV is een troosteloze instelling die zelf heel slecht omgaat met het budget voor mensen die geen werk meer hebben:
http://gavimensch.blogspot.com/2010/11/uw-werkeloosheids-verdriet.html

Misschien is het wel mijn gevoel voor (zwarte) humor maar leg dit bericht nu eens naast het bovenstaande en dan weet u gelijk waarom er dadelijk geen zorg meer verleend wordt..... http://www.skipr.nl/actueel/id8155-beloningscode-zorgbestuurders-onder-vuur.html

Anoniem

25 juli 2011

dit is dus het failliet van de thuiszorg.
en over 10 jaar een parlementaire enquete waarom het misging met de thuiszorg. (of is dat een linkse hobbie-gedachte?

Top