ACTUEEL

VVD wil vereenvoudiging grensoverschrijdende zorg

VVD-Europarlementariër Jules Maaten roept PvdA, SP en GroenLinks op om donderdag 23 april voor het wetsvoorstel 'Patiëntenrechten in grensoverschrijdende zorg' te stemmen. Hierin is onder meer opgenomen dat ernstig zieke patiënten direct de mogelijkheid tot een behandeling in het buitenland moeten krijgen, zonder dat zij eerst toestemming moeten vragen.

Gezondheidsbureaucraten

Maaten hekelde de opstelling van de Europese fracties van de drie partijen bij de stemming in de commissie volksgezondheid op 31 maart, die toen de ontwerp-richtlijn niet steunden. "Ik roep PvdA, SP en GroenLinks op om het belang van de patiënten voorop te stellen, en niet van de gezondheidsbureaucraten", aldus Maaten. "Het is essentieel dat een doodzieke hartpatiënt, die op een wachtlijst staat in Nederland, op tijd behandeld wordt en niet eerst een stapel formulieren in moet vullen alvorens een levensreddende operatie in het buitenland te ondergaan. Een stem op links kan de gezondheid ernstig schaden."

Patiëntenrechten

De Europarlementariër is een groot voorstander van het Europees wettelijk vastleggen van patiëntenrechten. Donderdag wordt ook gestemd over zijn voorstellen om mensen met zeldzame aandoeningen uit te zonderen van het vragen van toestemming voordat ze zorg in het buitenland mogen gebruiken en om een Europese Ombudsman voor Patiënten in te stellen. De Europese Commissie zal binnen achttien maanden na het ingaan van deze richtlijn met een wetsvoorstel moeten komen om de Ombudsman in het leven te roepen.

Juridische procedures

Maaten: "Deze richtlijn legt nu eindelijk wettelijk vast wat het Hof al lang besloten heeft. Patiënten in Europa hebben het recht op veilige en kwalitatief hoogstaande zorg in het buitenland. De Europese Ombudsman voor patiënten zal er op toezien dat patiënten snel hun recht kunnen halen wanneer zij klachten hebben over een behandeling in een andere lidstaat. Tijd en energie voor ellenlange juridische procedures hebben ze immers niet."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top