ACTUEEL

Tweede Kamer wil EPD toch voortzetten

Tweede Kamer wil EPD toch voortzetten

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, CDA, D66 en SGP wil dat het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) er toch komt. Ze willen dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) probeert de vastgelopen doorstart van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) vlot te trekken. De partijen namen dinsdag een motie aan met die boodschap. VVD, CDA en PvdA kaarten dat dinsdag aan bij het kabinet. De partijen willen voorkomen dat de zorgsector terugkeert 'naar het papieren tijdperk'. Dat schrijft de Volkskrant.

Eerste Kamer

De wens van de Tweede Kamer staat haaks op die van de Eerste Kamer, die het EPD in april unaniem afwees. De Senaat verbood minister Edith Schippers (Volksgezondheid) toen “beleidsinhoudelijke, financiële en organisatorische medewerking” aan voortzetting van het EPD.

Infrastructuur

ICT-instituut voor de zorg NictiZ, verantwoordelijk voor de ICT van het project, maakte vorige week bekend af te zien van het operationeel houden van de infrastructuur voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Nictiz constateert dat er onvoldoende financiële garanties zijn voor een voortzetting van het particuliere Landelijk Schakelpunt (LSP), de motor van het Landelijke EPD. Daarmee is een doorstart het landelijke EPD van de baan.

Nadat de Eerste Kamer in april het wetsvoorstel voor het EPD had verworpen omdat zij twijfelt aan de veiligheid van het systeem, kwamen de koepels voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten (KNMP, LHV, NHG, VHN en de NVZA) in actie. Vanuit het oogpunt van patiëntveiligheid wilden zij zich samen met NictiZ sterk maken voor het behoud van de EPD-infrastructuur.

Op 1 januari 2012 gaat de stekker uit het systeem. De patiëntgegevens van 9 miljoen Nederlanders zijn dan niet meer elektronisch uitwisselbaar op die manier.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

16 november 2011

Op 1 januari as de stekker eruit en daarna goed opbergen!

De opmerking dat de patiëntengegevens van 9 milj. patiënten dan niet meer elektronisch zijn is stemmingmakerij. Deze zijn tot op heden niet uitwisselbaar geweest. Waar maken we ons druk om?!

De 2e Kamerleden zouden zich eens goed moeten laten informeren door de zorgaanbieders. Dan kunnen ze tot dezelfde conclusie komen.
Heel veel ziekenhuizen staan nog aan het begin van hun eigen EPD. Dat proces gaat zeer traag. Vele medisch specialisten moeten daarbij nog over de streep getrokken worden.
Het kost nog enkele jaren voordat alle in het ziekenhuis bekende informatie digitaal uitwisselbaar is.

Waarom niet de chip van een 'creditkaart' met de relevante informatie vullen? En iedere zorgverlener een kaartjeslezer. Dat zou veel sneller gaan en veel minder kosten.

merhai

16 november 2011

waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?
Dus we maken niet de patient eigenaar van zijn zorgproces d.m.v. een dossier op chip in eigen beheer, neen we maken een landelijk EPD, polderen in dure achterkamertjes over, roepen een geldverslindend apparaat in het leven om het te beheren en creeren weer een "verdienmodel" voor een aantal figuren. Uiteindelijk betaald de belastingbetaler wel weer.

van den Broek

16 november 2011

Leg het EPD bij patiënten. Onder het mom van 'privacygevoelig' wordt over het hoofd van de patiënt 300 miljoen euro weggegooid en blijft veel zorg duur, ineffectief, inefficiënt en niet-patiëntgericht. Patiënten schreeuwen om afstemming tussen zorgverleners, 1x je verhaal vertellen, ontdubbeling van onderzoeken, voorkómen van medicijninteracties en tegenstrijdige adviezen, inzicht in je eigen behandeling/gegevens enz.enz. Kortom, een EPD. Regel die privacy zo goed mogelijk en laat patiënten die willen met een, al dan niet landelijk, EPD starten. Koppel het aan Mijnzorgpagina.nl. Zorgverleners volgen de patiënt in plaats van omgekeerd. De patiënt beslist (in overleg met zijn centrale zorgverlener) wat er in het dossier komt, wie toegang heeft en bewaakt zijn gegevens. Goedkoop, efficiënt, effectief en patiëntgericht; dat wilden we toch?

Top