ACTUEEL

Artsen met de pet rond voor rechtszaak tegen RIVM

Artsen en wetenschappers zijn bezig een steunfonds in te stellen ter ondersteuning van huisarts Hans van der Linde. De huisarts heeft dat woensdag bekendgemaakt. Hij beschuldigde kort geleden topman Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van belangenverstrengeling.

Coutinho propageert aan de ene kant de griepprik, terwijl hij aan de andere kant als hoogleraar banden heeft met de farmaceutische industrie. Volgens Van der Linde kan dat niet. Het RIVM daagde de huisarts daarop voor de rechter. Volgens het instituut ondermijnt Van der Linde met zijn aantijgingen het vertrouwen van de bevolking in het RIVM als overheidsinstelling die uitbraken van ziektes en epidemieën moet bestrijden. Het RIVM koos voor een bodemprocedure. Volgens Van der Linde kost die procedure hem veel geld.

Niet aangetoond

De huisarts ageert al lange tijd tegen de griepprik. Grote groepen Nederlanders, bijvoorbeeld ouderen en mensen met longproblemen, krijgen de prik op kosten van de overheid toegediend terwijl het nut nooit overtuigend wetenschappelijk is aangetoond, vindt hij. Van der Linde is niet de enige medicus die bedenkingen heeft tegen de prik.

Deining

De stap naar de rechter veroorzaakte veel deining binnen de medische wereld. Vier hoogleraren huisartsgeneeskunde hebben zich inmiddels achter Van der Linde geschaard. Ze vinden het normaal dat artsen discussiëren over zaken als belangenverstrengeling. Ze vinden het onterecht dat Coutinho en het RIVM naar de rechter zijn gestapt. Diverse fracties in de Tweede Kamer hebben de minister van Volksgezondheid Edith Schippers om opheldering gevraagd over de kwestie. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 november 2011

Deze rechtszaak is bedoel om de man financieel uit te kleden en op die manier het imago van een RIVM baas te beschermen. Dit is een verschrikkelijke manier om overheidsgeld uit te geven. Hier zouden kamervragen over mogen worden gesteld.

Anoniem

24 november 2011

Eindelijk eens iemand die het functioneren van het R.I.V.M. aan de kaak durft te stellen. Vaccinaties en de schade die ze kunnen aanrichten staan al langer ter discussie. Iedereen die de nadelen ervan openbaar maakt wordt gelijk monddood gemaakt, Google maar eens op Tinus Smits. De farmaceutische industrie is gewoon een grote criminele organisatie met banden met onze overheid.

Top