ACTUEEL

Zorginstellingen benadeeld door wasserijkartel

Zorginstellingen benadeeld door wasserijkartel

Zorginstellingen zijn jarenlang benadeeld door een kartel van wasserijen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vier grote wasserijen een boete van 18 miljoen euro gegeven wegens marktverdeling. Op de markt voor het reinigen van onder meer bedlinnen en bedrijfskleding voor zorginstellingen gaat jaarlijks 250 miljoen euro om.

De NMa acht bewezen dat het wasserijkartel vanaf 1998 de Nederlandse markt onderling verdeelde. De betrokken wasserijen kregen ieder een eigen rayon. Buiten dit rayon mochten zij niet met elkaar concurreren. Later mochten ze niet actief klanten werven in elkaars rayon. De NMa noemt dit des te kwalijker omdat veel zorginstellingen uit zichzelf niet snel van wasserij wisselen.

Kartel

Uit  stukken blijkt dat de betrokken wasserijen zich terdege bewust waren van het feit dat ze de concurrentie beperkten. De wasserijen goten hun samenwerking in de vorm van een franchiseformule. De betrokken wasserijen kwamen meerdere keren per jaar bijeen. Ook buiten deze bijeenkomsten hadden zij contact over de marktverdeling. Het kartel had een marktaandeel tussen de 35 en 50 procent.

Schrappen

De beboete wasserijen zijn Rentex Floron (2,3 miljoen euro), Rentex Awé (2,1 miljoen euro), CLF (13 miljoen euro) en Rentex Dieben (450 duizend euro). De NMa heeft daarnaast de Federatie Textielbeheer Nederland (FTN) aan gesproken op de gang van zaken. De branchevereniging voor textielverzorgers heeft ondermeer beloofd de woorden “coördineren en afstemmen van de activiteiten van haar leden” uit haar statutaire doelstelling te schrappen. De FTN herroept daarnaast haar adviezen om specifieke kosten voor textielverzorging door te berekenen. Ook doet FTN voortaan geen uitspraken meer richting haar leden die van invloed kunnen zijn op het zelfstandig bepalen van hun commerciële beleid.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Gonny K.

15 december 2011

Mooi is dat. En wie betaalt al die familieleden terug die teveel hebben betaald???

Esther-in-Zorgland

16 december 2011

Zorginstellingen benadeeld??????
Kwetsbare ouderen benadeeld, zal bedoeld worden!!!
De clienten zijn degenen die de gevolgen van de hoge waskosten direct in hun portemonnaie voelen.
Management en werknemers van zorginstellingen eten daar geen boterham minder van.

Pieter Kuypers

16 december 2011

Het maakt niet uit of het zorginstellingen, familieleden of ouderen zijn, oud commissaris Kroes van mededinging roept al jaren op om de krachten te bundelen en samen de overtreders van kartels gezamenlijk aan te pakken door schadevergoeding te vorderen. In Nederland kan dat op basis van een "massaclaim" (vgl de woekerpolissen). Daarvoor heb je een lange adem nodig en dan ligt actie van zorginstellingen voor de hand.

Gericke

16 december 2011

En dan wordt het gekakel van Van zanten en Schipper over 30% die ten onrechte zorg krijgen toch gebakken lucht. Dat gekakel is om de echte grote fraudeurs uit het zicht te brengen. Want hier is voor de zoveelste keer bewezen dat in de zorg de grote jongens de kluit belazeren en niet de kleine man. Het is daarom laf om de brave burgers weg te zetten als bedriegers zonder daar bewijzen voor te hebben.
De kleintjes worden zo onder controle gehouden dat ze nauwelijks kunnen frauderen.

Top