ACTUEEL

Huisartsen stappen naar de rechter

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) sleept minister Schippers van Volksgezondheid voor de rechter. De LHV vindt dat de minister hen onrechtvaardig financieel laat bloeden. Een woordvoerster heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De minister en de huisartsen steggelen al maanden over bezuinigingen die de minister hun wil opleggen. De huisartsen hebben volgens haar de afgelopen jaren te veel geld uitgegeven. Dat bedrag wil ze nu terugvorderen. De huisartsen vinden dat principieel onjuist. Ze zijn juist op verzoek van de minister meer taken gaan uitvoeren, stellen ze. Zo is het de bedoeling dat patiënten voor eenvoudige ingrepen niet meer bij het ziekenhuis aankloppen, maar bij de huisarts, die immers goedkoper werkt. Het is volgens hen onrechtvaardig om hen vervolgens te straffen voor die extra omzet.

Goochelen

De minister zegt dat ze de huisartsen een aantal keer tegemoet is gekomen. In haar eindbod zegt Schippers de huisartsen met nog eens 14 miljoen euro tegemoet te komen. Volgens haar is daarmee de bezuiniging van oorspronkelijk 132 miljoen teruggebracht tot 74 miljoen. De huisartsen verwijten haar met cijfers te goochelen. Volgens hen moeten ze 98 miljoen inleveren. De kans bestaat dat ze over dit jaar, 2011, ook weer moeten terugbetalen.

Unfair

De minister liet vrijdagavond weten “echt tot het uiterste te zijn gegaan om de LHV tegemoet te komen.'' De minister zegt dat de pijn eerlijk verdeeld moet worden. “Het zou unfair zijn de rekening van de overschrijdingen alleen bij de patiënt en premiebetaler neer te leggen”, aldus Schippers. “Bovendien, buiten woedt een ernstige financieel-economische crisis.'' De minister zegt de uitkomst van de gang naar de rechter af te wachten. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

16 december 2011

Gelegenheidsargument van een minister die het verdraaien van feiten en het leggen van rookgordijnen tot haar tweede natuur heeft gemaakt: Eerst verdienden huisartsen 50 000 Euro te veel, toen dat verhaal ongeloofwaardig bleek werd de NZa in stelling gebracht om onderzoek te doen.

DGo

18 december 2011

En nu volhouden! En niet zoals de NVZ deed uiteindelijk toch weer zwichten en een langlopende rechtzaak uiteindelijk afblazen.
De politiek is verantwoordelijk voor de omvang van de zorgconsumptie en niet de individuele huisarts of medisch specialist.

Top