ACTUEEL

Aanslag Koninginnedag eist zevende leven

Het Koninginnedagdrama in Apeldoorn heeft vrijdagmiddag een zevende leven geëist. Een 55-jarige chauffeur bij de Koninklijke Marechaussee overleed vrijdagmiddag aan zijn verwondingen. De 38-jarige dader, Karst T., overleed in de nacht van donderdag op vrijdag aan hersenletsel.

Sectie

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft vrijdag sectie op zijn stoffelijk overschot verricht om achter de doodsoorzaak te komen. Daarna heeft de officier van justitie het vrijgegeven voor de nabestaanden, meldde het OM.  Uit de sectie is gebleken dat de dader geen alcohol in zijn bloed had. Wel vond het Nederlands Forensisch Instituut sporen van cannabis, maar die kunnen tot enkele weken na gebruik zichtbaar blijven in het bloed, aldus het OM.

Beveiligingsmaatregelen

Het onderzoek door de Nationale Recherche naar de toedracht van en het motief achter de aanslag in Apeldoorn is nog in volle gang. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat op verzoek van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie een feitenonderzoek doen naar de beveiligingmaatregelen die donderdag zijn genomen. Het onderzoek moet uitwijzen hoe de beveiliging concreet is voorbereid en uitgevoerd. Vervolgens wordt ook gekeken of er voor de toekomst extra of andere veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen.

Familie

De familie van de dader is bezig met de verwerking van het drama maar wil verder niets zeggen. Ook wil de familie niets zeggen over het mogelijke motief van de man. Wanneer zij de in Huissen woonachtige man voor het laatst zagen, wil de familie evenmin kwijt.

"Geen einzelgänger"

De familie hoopt dat de pers hen met rust laat. Volgens buren van de man was hij geen einzelgänger of een zonderling. “Het was niet iemand die actief deelnam aan de samenleving, maar ook niet iemand die met de gordijnen dicht leefde”, aldus burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard, waar Huissen bij hoort.

Bevrijdingsdefilé 5 mei

Het bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen ondergaat geen aanpassingen als gevolg van de aanslag in Apeldoorn. Het draaiboek voor die dag blijft ongewijzigd. Op het defilé wordt Pieter van Vollenhoven verwacht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top