ACTUEEL

Schrappen tolkenvergoeding leidt tot actie

Schrappen tolkenvergoeding leidt tot actie

Zorgverleners gebruiken jaarlijks 166.000 keer een tolk tijdens consulten met patiënten/cliënten die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Naar besluit van VWS worden deze kosten per 1 januari 2012 niet meer vergoed. Mikado, het kenniscentrum intraculturele zorg, spreekt zich hiertegen uit en heeft een speciale website gelanceerd.

Noodzaak

Met de website wijzijnsprakeloos.nl wil Mikado laten zien dat werken met professionele tolken na 1 januari 2012 een noodzaak blijft. De alternatieven van de minister; zonder tolk naar de dokter of informele tolken inzetten, zijn geen optie. Mikado pleit ervoor dat er oplossingen moeten komen voor de vergoeding van tolkendiensten. Op de website staan ook de visies van beroepsverenigingen en de Inspectie voor de Volksgezondheid.

Ziekenhuis financiert tolk

Steeds meer ziekenhuizen gaan er toe over de kosten voor tolken uit eigen zak te betalen. Na het UMC Utrecht en het AMC heeft ook het Diakonessenhuis bekend gemaakt de tolkendiensten zelf te financieren. Hiervoor heeft het ziekenhuis afspraken gemaakt met het Tolk en Vertaalcentrum Nederland dat het Diakonessenhuis ook vóór 2012 van tolkdiensten voorzag. Het Diakonessenhuis laat weten het belangrijk te vinden dat patiënten helder en begrijpelijk met zorgverleners kunnen blijven communiceren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top