Personalized healthcare, ofwel persoonsgerichte gezondheidszorg, is een wens van velen om met zo klein mogelijke maatregelen een maximale verbetering van de eigen gezondheid te hebben.
Duidelijk is inmiddels dat evidence-based medicine, gericht op het gemiddelde van doelgroepen zoals mannen ouder dan 50 jaar, niet de weg is naar persoonsgerichte zorg. Ieder mens is uniek en heeft dus ook op het individu afgestemde zorg nodig. Gezien de recente aansprekende successen in kankerbehandeling is het een duidelijke trend om onderzoek en ontwikkeling ‘personalized’ te maken.
Inspiratie
De Exponential Medicine 2014 meeting was een fantastische plek om te leren van de sterke technologische ontwikkelingen en innovaties in het veld en geïnspireerd te worden door de sterke sprekers die vrijwel allemaal leiders zijn op hun gebied. Vorig jaar had ik ook het geluk om op deze meeting te kunnen zijn en heb zo de voortgang van het afgelopen jaar in Personalized Healthcare innovaties vanaf de eerste rij te vernemen.
In de Personalized Medicine sessie zaten sterke sprekers met inhoud waar menig moleculair bioloog van smult. Hoogtepunt was natuurlijk Craig Venter, de pionier die het genomics veld voorgoed heeft veranderd door telkens nieuwe innovaties te ontwikkelen en toe te passen, onder andere door zijn eigen genoom te sequencen. Ook de bijdragen over ons microbioom door Larry Smarr, oprichter van het California Institute for Telecommunications and Information Technology, en van het Harvard talent Cigall Kadoch over de biochemie van de werking van DNA waren van hoge kwaliteit en prima aanvullingen aan de dag.
Vertaalslag
Maar ondanks de sterke wetenschap in de verhalen bleef ik toch met een ontevreden gevoel zitten. De moleculaire wereld stormt af op een enorme valkuil. Er wordt door de sterk verbeterde technologieën zoals next generation sequencing of massa spectrometry enorm veel data gegenereerd in biomedisch onderzoek en gekoppeld aan allerlei andere datastromen. Deze berg data wordt vaak treffend Big Data genoemd. Daarentegen is nog erg weinig bekend hoe we deze datakluwen moeten vertalen naar antwoorden op vragen als: wat kun je eigenlijk het beste meten, hoeveel moet dat veranderen om een alarm af te laten gaan en welk vervolg betekent dat dan voor jou? De behoefte nu is de vertaalslag van onderzoeksdata naar toepassing via vergroten van kennis en begrip. Dat betekent niet nog meer data of meer on-line data-producenten maar wel een wijze voor objectieve afweging welke methode het meest waardevol is voor de gewenste toepassing. Dat is er nu niet en blijkbaar het afgelopen jaar ook niet door de pioniers ontwikkeld.
Ter illustratie: er zijn momenteel ruim 10 duizend biomarkers voor diagnose van prostaatkanker beschreven in wetenschappelijke peer-reviewed artikelen. Als eindgebruiker is het haast onmogelijk om daaruit een keuze te maken welke je gaat toepassen in jouw zorgproces. Op de Exp Med conferentie werd veel nadruk gelegd op het opstarten van een eigen bedrijf als de beste en enige weg voorwaarts maar dat weet ik zo nog niet. Stel dat je 100 nieuwe bedrijfjes hebt die allemaal een nieuwe diagnostiek voor prostaatkanker hebben ontwikkelt waarbij ieder natuurlijk vindt dat zij de beste oplossing bieden. Hoe vergemakkelijkt dat de keuze door de eindgebruiker?
Eigen controle
Dit is ook gerelateerd aan een nieuwe trend in het Personalized Healthcare veld. Er is erg veel aandacht voor zelf-normalisatie, dwz dat ieder mens zijn eigen controle is. Dat doen we al lang: je voelt je tenslotte vandaag ziek omdat je je gisteren beter voelde. Het voldoet absoluut niet om naar absolute waarden van ziekte biomarkers te kijken en te vergelijken met het gemiddelde in een subgroep; deze moeten in de context van de persoon bekeken worden. Alleen kom je daarbij uit op hetzelfde probleem: wat kun je dan het beste meten, hoeveel moet dat veranderen en met welk vervolg? Mijn indruk is dat er veel gebeurt en verandert op dit moment maar meer is niet altijd beter; op sommige vlakken zou de voortgang best wat sneller mogen.
Alain van Gool
Professor Personalized Healthcare, Radboudumc
—
Op 11 december 2014 organiseert Skipr voorafgaand aan het Skipr 99 event een masterclass disruptive innovatie & e-health. De basis voor de masterclass is de door de Nederlandse delegatie opgehaalde informatie op het Exponential Medicine congres (voorheen Futuremed) in San Diego. U kunt hierbij aanwezig zijn. Meld u vandaag nog aan >>>