Vandaag is het alweer de laatste dag van een indrukwekkende reis die ons veel geleerd heeft. Over het Amerikaanse systeem. Over Nederland. En over de belofte en kansen van technologie in de zorg.
We bezoeken deze dag een van de grootste Incubators met een speciaal Health Accelerator Programma. En we krijgen een inkijkje in de innovatie bij UCSF en een grote groep Primary Care Physicians.
Een bedrijf begint niet met een klant maar met een investeerder
De laatste afspraak van gisteren (zie: eerdere blog) sluit naadloos aan bij het bezoek vandaag aan een van de grootste Incubators in San Francisco. Gistermiddag bezochten we namelijk onder de rook van Google een van de grootste advocatenkantoren die startups en investeerders helpt bij het realiseren van hun dromen. Als snel wordt ons duidelijk dat dit er hier heel wat anders aan toe gaat dan in Nederland. Zelf begon ik als ondernemer ooit met een idee, een plan, en ging ik vervolgens op zoek naar mijn eerste klanten. Door heel hard te werken en vooral in het begin niets te hoeven verdienen, bouwde ik zo aan mijn eigen startup die zich ontwikkelde tot wat FocusCura nu is.
Met zo’n traditionele benadering oogst je geen lof in Silicon Valley. Hier moet je groot denken. Je begint met een idee en gaat dan op zoek naar investeerders die het liefst zoveel mogelijk geld in je bedrijf willen stoppen – ook al doet het bedrijf dan dus in feite nog niets, behalve het bewaren van een enthousiast idee). Heb je je eerste financieringsronde gehad, dan ga je niet heel voorzichtig met dit verworven geld aan je idee bouwen. Nee, dan ga je zo snel als mogelijk je idee realiseren en op zoek naar goede mensen. Dat je daarvoor redelijk wat geld nodig hebt, begrijp ik ook wel als ik hoor dat een beginnende junior-projectleider hier zo’n 150.000 dollar verdient…
Spray and Pray
Met zoveel ondernemende mensen in Silicon Valley en tegelijkertijd zoveel geld dat verdiend is met succesvolle ondernemingen, ontstaat zo een hele bijzondere combinatie. Hoe dit uitpakt, zagen we bij een van de grootste incubators in Silicon Valley die we bezochten. Een groot gebouw midden in San Francisco waar tientallen startups bezig zijn met het realiseren van hun idee. Daarbij geldt het concept dat je begint met een idee wat je een beetje uitwerkt (vaak met geld van familie, vrienden en vooral heel veel van je eigen tijd). Vervolgens vind je een investeerder die geld in je bedrijf wil steken, dat betekent vaak met zo’n 250.000 tot 500.000 dollar voor wat seed capital genoemd wordt. Zo’n 5 tot 10 procent van de bedrijven gaat naar de volgende ronde waarin ze hun series A ophalen (een bedrag van tussen de 5 en 10 miljoen). En zo gaat het verder naar series B (tot circa 25 miljoen), series C (tot ca. 50 miljoen), series D (tot meer dan 100 miljoen) tot aan de heilige graal: de IPO (oftewel een beursgang).
In totaal is alleen al in San Francisco via deze weg voor meer dan 1 miljard dollar in 2014 in startups geïnvesteerd. Deze andere mentaliteit en compleet andere manier van werken, wekt ontzettend veel energie op en je ziet in de incubator dan ook iedereen keihard werken om hun dromen waar te maken. Tegelijkertijd heeft het een groot gevaar en dat is dat deze startups pas heel laat met echte klanten in aanraking komen of een verdienmodel ontwikkelen. Vandaar dat ze deze strategie ook wel Spray and Pray noemen: investeerders schieten met hagel en hopen vervolgens het juiste bedrijfje te hebben dat de nieuwe Uber, Facebook of Apple wordt.
Validatie
Slim op deze ontwikkelingen inspelend ontmoeten we mensen van UCSF, het Universiteitsziekenhuis van San Francisco. Al meer dan tien jaar hebben zij een partnerprogramma rondom Digital Health waarin ze nauw samenwerken met bedrijven. In de afgelopen twee tot drie jaar hebben ze daarbij ook plaatsen gecreëerd voor startups om samen met UCSF-onderzoekers te werken aan de validatie van ideeën. In nauwe co-creatie worden zo nieuwe producten bedacht en naar de markt gebracht. En niet onsuccesvol. Al meer dan negentig bedrijven zijn op deze manier opstaan waarvan meer dan veertig startups die direct uit het ziekenhuis zijn ontsproten.
Door deze nauwe samenwerking worden ideeën eerder gevalideerd waarbij vele pilots sandboxed (oftewel in een gescheiden setting van de rest, een soort zandbak) worden uitgeprobeerd. Hiervoor is een heel innovatie accelerator programma ontwikkeld dat bij succes innovaties kan opschalen naar de bijna 15 miljoen patiënten van het ziekenhuis en een partnernetwerk met zeventien ziekenhuizen in Amerika.
De wereld om je heen beïnvloeden als patiënt
Bij veel innovaties staat het idee centraal dat je als patiënt je lot niet ondergaat. Maar dat niet alleen. Ook in de architectuur van het ziekenhuis. Als je bijvoorbeeld het kinderziekenhuis binnenkomt dan is er een enorme video wall waar de kinderen middels kinect-bewegingstechnologie direct herkend worden en op de grote muur worden afgebeeld. De video’s kunnen ze naar zichzelf sturen of delen met anderen. Op deze manier wordt letterlijk uitgebeeld dat UCSF kijkt naar de hele mens als geheel (in plaats van een silo van een aandoening) en dat patiënten hun omgeving zelf kunnen beïnvloeden.
Zelf praten we ook over mogelijkheden om de wereld voor patiënten te beïnvloeden via onze applicaties en concepten. Met name de integrale aanpak van zowel medische zorg (PatientHub virtuele wachtkamer) als de sociale aanpak (onze ThuisBingo en samenwerking met ouderenbond Unie KBO) spreekt heel erg tot de verbeelding. In combinatie met onze ThuismeetApp-extensie voor op de AppleWatch voor begeleiding van diverse ziektebeelden, zijn er zo interessante, innovatieve mogelijkheden te creëren. We zijn dan ook blij af te spreken over enkele concrete mogelijkheden samen na te denken.
Eerstelijnszorg: een lidmaatschap
Alvorens onze ervaringen in Silicon Valley voor deze trip af te sluiten, duiken we nog in eerstelijnszorg. Zoals ik al in mijn eerste blog schreef, is die heel anders georganiseerd en gefinancierd dan in Nederland. Een model waar ook virtuele zorg deel van uitmaakt, is via organisaties waar je lid van bent. Je kiest een HealthPlan wat bij je past (zeg maar van ‘brons’ met weinig mogelijkheden tot ‘goud’ met vele mogelijkheden) en bent daarmee min of meer verzekerd van toegang tot de eerstelijnszorg. Juist hier werkt men heel erg aan verbetering van de zorg voor chronisch zieken en kan virtuele zorg zoals via onze PatientHub een belangrijke rol spelen.
The American Dream
Moe van alle indrukken maar voldaan en met veel leerervaringen, eindigen we langzamerhand het bliksembezoek aan San Francisco en Silicon Valley. Met nieuwe techniek die we mee naar Nederland nemen en met concrete mogelijkheden en ideeën voor pilots met onze innovaties in de thuiszorg, ziekenhuiszorg en eerstelijnszorg, ben ik erg tevreden. Tevreden omdat ik heb gezien dat innovatie in de zorg heel veel kansen gaat bieden voor patiënten en dat op bepaalde gebieden de Amerikaanse manier van werken echt heel erg resultaat- en doelgericht is. Maar ook tevreden omdat wij als Nederland een unieke positie hebben. Zowel als je het hebt over de manier waarop onze zorg georganiseerd is, de enorme toegankelijkheid voor iedereen met grote of met kleine (of zelfs zonder) portemonnee, maar ook om onze innovatiekracht. Misschien hebben we niet de miljarden, maar de passie en creativiteit zijn er zeker. Laten we dan ook ons vooral daarop focussen en zorgen dat we onze Nederlandse ondernemersmentaliteit laten gelden. Immers, we zijn zelf architect van de toekomst van onze zorg!
Zelf innovaties uitproberen…
Om het niet alleen bij bloggen te houden maar juist ook ervaringen te delen met iedereen die op het gebied van zorginnovatie bezig is. En om juist ook het enthousiasme voor eigen Nederlandse concepten te proeven, zoals onze toepassingen bij FocusCura van Blended HomeCare met BeeldBelApp/WegWijsApp en de Mobiele Kliniek (PatientHub/ThuismeetApp), organiseren wij voor onze partners op 9 juni 2015 het eerste Zorginnovatie Congrestival. Hier kijken we samen met partners in de toekomst van de zorg en bovenal, kunnen de bezoekers deze toekomst zelf uitproberen in diverse Congrestival-tenten met thema’s als Virtual Reality en de toekomst van Beeldzorg, videoconsulten via een dokter in je zak tot aan thuismeten en Big Data. Leg gerust even contact als je graag wilt komen. Immers, voor het creëren van de toekomst van de zorg kunnen we zeker leren van Silicon Valley maar hoeven we niet bescheiden te zijn in Nederland. Laten wij zorginnovatie gewoon, in belang van alle patiënten, met elkaar echt… doen!
Deze laatste blog betekent de afronding van een week Silicon Valley. Veel dank gaat uit naar het Healthcare Innovation Transfer van Thijs Boekhoff voor de professionele ondersteuning van ons als Nederlandse ondernemers op zoek in ‘the Valley’.
Daan Dohmen
Algemeen directeur Focus Cura
Eerder verschenen in deze reeks:
– (Weer) een week in Silicon Valley
– Dag 1 Silicon Valley: Trots op Nederland
– Dag 2 Silicon Valley: Een dokter in je zak!
– Dag 3 Silicon Valley: Een bruisende dag met artsen zelf