Waar we in de thuiszorg, bij het eerstelijnsverblijf of de verpleeghuiszorg kampen met veel meer vraag naar zorg, dan er mensen op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn, lijkt het in de debatten alsof de politici alleen maar kampen met een tekort aan geld. In de discussies over de verkiezingen gaat het zelden over de zorg. En als het er al over gaat, gaat het over de noodzaak om de uitgaven te beperken. Maar achter al die uitgaven (in totaal ruim 103 miljard euro aan zorg) gaan mensen schuil. Ouderen, hulpbehoevenden én zorgprofessionals die willen zorgen.
Plannen volop
In een analyse van de verkiezingsprogramma’s gaf ik bij de NOS aan dat politieke partijen eigenlijk niet kiezen. Niet echt ten minste. Plannen zijn er volop, misschien zelfs wel te veel. Onderzoeksbureau GUPTA berekende dat de overheid met het uitvoeren van de plannen miljarden extra kwijt is. Maar het realistische verhaal over de vergrijzing en hoe we als samenleving de uitdagingen die daarbij horen tackelen, ontbreekt. En dat vindt ook het Sociaal Cultureel Planbureau: er is te weinig oog voor noodzakelijke keuzes en gevolgen voor mens en samenleving.
Want vergrijzing, dat is waar deze verkiezingen over gaan, als het om de zorg gaat. Over de vergrijzing van Nederland die van grote invloed is op de zorg en ondersteuning van iedereen en van ouderen in het bijzonder. Iedere Nederlander, jong en oud, krijgt de komende jaren met de vergrijzing te maken. Als oudere, als mantelzorger of als allebei. In 2040 zijn er twee keer zoveel 75+’ers als nu en is er ook een verdubbeling van het aantal mensen met dementie. Dat betekent dat de politiek fundamentele keuzes niet uit de weg kan gaan. Er zijn namelijk nu al te veel mensen die merken dat hun verwachtingen van de zorg niet waargemaakt kunnen worden.
Toegang en kwaliteit
Deze verkiezingen gaan wat de ouderenzorg betreft over de toegang en de kwaliteit van de zorg voor ouderen. Over hoe er meer huisvesting voor senioren komt. Over hoe zorgmedewerkers meer salaris en vertrouwen en minder regeldruk krijgen. Over hoe betere samenwerking, herkenbaarheid en beschikbaarheid van zorg in de wijk mogelijk is. En over heldere afspraken over welke zorg waar en aan wie geleverd kan worden. Dit vraagt dus reële politieke oplossingen. Het vraagt keuzes door politici.
Ik hoop dat jij straks ook wilt kiezen voor toekomstbestendige zorg op 22 november. En om te helpen bij het bepalen van je stem, is er het Zorgkieskompas. Een stemhulp om je plek in het politieke landschap te zien. Door zelf alvast te kiezen in enkele van de dilemma’s waar de politici zich na de verkiezingen over moeten buigen. Er is geen tijd te verliezen om ons voor te bereiden op de nieuwe vormen van ouderenzorg en te investeren in een inclusieve en zorgzame samenleving. Ik wens de politici een goed Grote Zorgdebat en jou succes bij het bepalen van je keuze!
Anneke Westerlaken
Voorzitter ActiZ
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november gaan kandidaat-Kamerleden in Het Grote Zorgdebat met elkaar in debat over hun ideeën voor de toekomst van de zorg.
Wanneer: maandag 13 november
Tijdstip: 19.30 – 21.00 uur
Waar: Beatrix Theater en online
Kosten: geen
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat en plaatst in de aanloop ervan blogs en artikelen.
Meer informatie over het debat is hier te vinden.
Olaf Wijman
De zorg is mij een zorg.
Gezondheid het belangrijkst in je leven? Volgens de meeste mensen in de politiek dus niet! Gaat alleen maar over geld en de zorg wordt domweg alleen gezien als kosten.
‘Maar achter al die uitgaven (in totaal ruim 103 miljard euro aan zorg) gaan mensen schuil. Ouderen, hulpbehoevenden én zorgprofessionals die willen zorgen’.