Ik werk met veel vuur voor de GGZ. Zowel binnen als buiten kantooruren. Naast mijn kinderen komt alleen voetbal daar tussen. Ajax om precies te zijn. Aan hen buiten de 020 regio, vraag ik toch nog even door te lezen, want net als Johan Cruijff geeft het voetbal ook mij soms inspiratie om wat te reflecteren op het leven, in dit geval binnen de GGZ.
Wat leert voetbal ons waar wij binnen de GGZ bij de discussie rondom het hoofdbehandelaarschap ons voordeel mee kunnen doen?
Frank de Boer
Ik werd namelijk getriggerd door de volgende twee feiten waar Frank de Boer, trainer van Ajax, in de afgelopen interviews mee geconfronteerd werd. 1) het moet raar lopen als Ajax niet voor de vierde keer op rij landskampioen wordt. 2) het feit dat Ajax in het lijstje voor topscorer, geen hoge ogen gooit. Stelling van de interviewer was: is het niet zo dat je als landskampioen ook de topscorer moet voortbrengen? De Boer reageerde hier nuchter op, met iets in de trant van: blijkbaar niet. Je wint ook wanneer het scorend vermogen in het team meer verdeeld is. Het gaat bij voetbal om de teamprestatie: winnen en kampioen worden. Dat doen we vier jaar achter elkaar, dus blijkbaar lukt ons dat goed.
Het is u vast niet ontgaan, binnen de GGZ is er een grote discussie gaande over wie wat mag doen binnen de GGZ. Wie is hoofdbehandelaar? Uitgangspunt moet zijn dat de zorg steeds geboden wordt door de hulpverlener die daartoe het best toegerust is en die de zorg het meest doelmatig kan bieden. Dit gaat om kwaliteit en inhoud: wie kan wat? Om tuchtrechtelijke helderheid: wie mag wat? Om hiërarchie: wie is eindverantwoordelijk? En om de bekostigingsvraag: wie wordt gecontracteerd?
Elftal
De minister van VWS heeft, als trainer, een team van 11 beroepen voor hoofdbehandelaar geselecteerd, een tijdelijke selectie tot 2015. Elk van deze 11 spelers heeft zijn eigen rol in het GGZ veld. Voor het hele continuüm van zorg zijn alle spelers nodig om goede zorg te kunnen leveren. (Even daargelaten dat het GGZ veld kleiner wordt zonder jeugd GGZ, en met 9 spelers verder gespeeld wordt, K&J psycholoog en orthopedagoog-generalist driegen van de lijst geschrapt te worden).
Scoren
En nu komt het rare van de afgelopen periode: de zorgverzekeraar heeft niet alle 11 spelers gecontracteerd. In voetbaltermen is hun redenering: in het voetbal gaat het om scoren, als je niet scoort kan je niet winnen. Wie scoort er? De spitsen: die moeten we dus contracteren. Als het even kan willen zij een lijstje met de topscoorders, en die contracteren we dan. Zo meteen staan er dus, als het aan de zorgverzekeraars ligt, maar 3, 4 of 5 spelers in het hele GGZ veld. Moeten we echt die wedstrijd uitspelen om te laten zien dat het zo niet kan? Je hoeft geen fan van Ajax te zijn, maar luister naar Frank de Boer: voor een teamprestatie zijn alle spelers even belangrijk. Winnen doe je met zijn allen, scoren doe je alleen. Maar een ieder heeft een belangrijke rol. Blijven de klinisch psychologen en psychiaters spelverdeler of mogen anderen dat ook. Of worden er ook spelers gewisseld en op de bank gezet? Een onafhankelijke commissie van wijzen gaat zich hierover buigen. De vraag blijft wat de winnende opstelling gaat worden. En winnen is belangrijker dan scoren!
De opstelling tot 31 december 2015
1. Psychiater
2. Klinisch psycholoog
3. Klinisch neuropsycholoog
4. Psychotherapeut
5. Specialist ouderengeneeskunde
6. Verslavingsarts in profielregister KNMG
7. Klinisch geriater
8. Verpleegkundig specialist GGZ
9. Gz-psycholoog
10. K&J Psycholoog
11. Orthopedagoog-generalist