De regulering in de zorg wekt de indruk dat de samenleving twijfelt aan de intrinsieke professionele motivatie van artsen. Voor een goed antwoord moeten we de eisen die de beroepsgroep zelf stelt aan het medisch professioneel handelen transparant en minder vrijblijvend maken. Met het Algemeen Kwaliteitskader voor geneeskundige specialisten laten de KNMG en de wetenschappelijke verenigingen van specialisten zien dat de kwaliteit van zorg en van het medisch functioneren ons ernst is.
Ruimte voor kwaliteit van zorg
Het negatieve imago van medisch specialisten die het om geld te doen zou zijn, daar wil Marcel Daniëls, bestuurslid van de Orde van Medisch Specialisten, van af. “Ik wil laten zien dat de kwaliteit van zorg medisch specialisten ernst is en hoop zo het imago om te draaien”, zegt hij in Medisch Contact van 8 april 2011. “Het gaat om de kwaliteit van hetgeen in de spreekkamer tussen patiënt en arts gebeurt.” Een uitspraak waar ik het van harte mee eens ben. Tegelijk is de vraag hoeveel ruimte we krijgen om die verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg te nemen. Artsen ervaren een toenemende regeldruk. Wet- en regelgeving, richtlijnen, gedragsregels – ze sturen het professioneel handelen van artsen in belangrijke mate. Die regulering wekt de indruk dat de samenleving twijfelt aan de intrinsieke professionele motivatie van artsen. Maar de KNMG weet, met u, dat verreweg de meeste artsen gemotiveerd zijn om goede zorg te leveren en hun deskundigheid op peil te houden; zij voelen zich verantwoordelijk voor hun professioneel handelen, hebben een goede vertrouwensband met hun patiënten en zijn transparant over wat zij doen.
Eigen huis op orde
De KNMG denkt wel, met Marcel Daniëls, dat de kwaliteit van zorg beter kan en moet. Voor een goed antwoord op de reguleringsdruk van maatschappij en politiek moeten we in de eerste plaats de eisen die de beroepsgroep zelf stelt aan het professioneel handelen van de arts, transparant en minder vrijblijvend maken. We moeten laten zien dat we dit binnen het eigen ‘huis’ van de medische beroepsgroep kunnen regelen. Enige externe druk helpt daarbij en houdt ons scherp, maar moet niet de overhand krijgen.
Algemeen kwaliteitskader
De eisen die aan artsen worden gesteld bij de vijfjaarlijkse herregistratie vormen een goede basis. Maar deze strekken zich niet uit tot de kwaliteit en veiligheid van de zorg die een arts levert. Of tot diens functioneren in het zorgproces en de zorgketen. Om te laten zien dat juist ook die kwaliteit van geleverde zorg ons ernst is, werken de KNMG en de wetenschappelijke verenigingenvan specialisten aan een Algemeen Kwaliteitskader voor geneeskundige specialisten. Hierin wordt een voor de gehele beroepsgroep geldende systematiek van kwaliteitsbevordering en –bewaking en verantwoording uitgewerkt. We verduidelijken de verantwoordelijkheden van de wetenschappelijke verenigingen en van de individuele artsen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en verantwoording. En we doen samen voorstellen voor algemene methoden die de hele beroepsgroep kan toepassen bij toetsing van het functioneren en verbeteracties als een arts onvoldoende functioneert.
Kwaliteitsborging
Met dit eenduidige kader voor alle medische beroepsbeoefenaren kunnen we ook de samenleving laten zien dat het ons ernst is om ons ‘huis’, onze professie, op orde te houden. Uiteraard is het vervolgens aan de wetenschappelijke verenigingen om specifieke invulling te geven aan het instrumentarium voor kwaliteitsborging en – verbetering voor hun eigen specialisme. Maar de eerste uniformering over de volle breedte doen we zo samen.
Lode Wigersma
Directeur Beleid en Advies, KNMG