Nederland maakt zich grote zorgen om de zorg. Kan de zorg nog gefinancierd worden, hoe dan en door wie? Wie heeft recht op welke zorg en wie bepaalt dat? De arts, degene die de zorg draagt, wordt in dat geheel veel te weinig gehoord. Artsen hebben een hoge werkdruk en een hoog arbeidsethos. De patiënt gaat altijd voor.
Maar wie kan er nog arts worden? Het voorstel van de werkgroep IBO UMC om artsen in opleiding tot medisch specialist per jaar 13.400 Euro mee te laten betalen aan de eigen opleiding zal het voor veel aios onmogelijk maken om de opleiding tot medisch specialist te volgen.
Netto
Bij een bruto inkomen van 3.132 euro per maand in het eerste jaar moet een afgestudeerd arts dan ruim 1.000 euro netto meebetalen aan de eigen opleiding. Een aios werkt 48 uur per week en krijgt slechts 38 uur betaald. Deelname aan congressen en studiedagen wordt deels door de aios zelf betaald. Ze investeren dus zelf al ruim in hun opleiding!
Een lening sluiten voor die 13.400 Euro per jaar zal niet alle aio’s lukken, gezien hun bruto-inkomen en de studie-schuld van gemiddeld 25.000 Euro die veel artsen tijdens hun studie geneeskunde al hebben opgebouwd. 13.400 Euro per jaar betalen betekent na 6 jaar opleiding nog eens 80.000 Euro extra schuld.
Medisch talent
Jonge artsen kunnen zich deze eigen bijdrage aan hun opleiding niet veroorloven. Medisch talent kan zich dan zeker niet verder ontwikkelen in een fellowship of superspecialisatie.
In een tijd waarin een groot tekort aan artsen dreigt door vergrijzing en ontgroening en de inkomens van artsen voortdurend onder druk staan is dit voorstel volkomen misplaatst.
Caroline van den Brekel, directeur Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD)
LAD is een van de partijen die betrokken is bij het Grote Zorgdebat dat op 29 augustus in Nieuwegein wordt gehouden. Kijk voor meer interviews op Skipr webtv.