Uitkomstenmetingen in de ziekenhuiszorg staan weer volop in de belangstelling. Het recente rapport ‘Zorg voor waarde’ van de Boston Consulting Group is aanleiding voor berichten en reacties. Wat mij daarbij opvalt, is dat de financiering van uitkomstenmetingen een groot struikelblok lijkt te zijn.
De roep om geld om dergelijke metingen in te richten is in ieder geval groot. Impliciet wordt daarbij verwezen naar de overheid en zorgverzekeraars. Ik ben van mening dat dit te kort door de bocht is.
Zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars worden in de komende jaren geacht om selectief zorg in te kopen. Voor instellingen en zorgverleners moet het inzichtelijk maken van de geleverde kwaliteit daarom vanzelfsprekend zijn. Investeringen in ICT om uitkomsten op patiëntniveau in het primaire zorgproces te kunnen meten, horen bovenaan de agenda van iedere zorgbestuurder te staan. Zo krijgt de discussie over de kosten hiervan een andere dynamiek.
Nut en noodzaak
Ziekenhuizen en klinieken lijken nut en vooral noodzaak van uitkomstenmetingen onvoldoende in te zien. In elk geval maken ze geen enkele haast. Dat is gegeven de financiële situatie waarin de zorg en ons land zich bevinden onverantwoord. Het lijkt mij daarom tijd om uitkomstenmetingen voor zorgaanbieders gewoon te verplichten. Iets waar in het Verenigd Kominkrijk ook al een begin is gemaakt. Na het verplichte managementsysteem voor veiligheid is dan een verplicht managementsysteem voor uitkomsten de volgende stap in de structurele verbetering van de zorg en positie van de patient.
Investeringen
Investeringen voor de meting van uitkomsten zullen uit de eigen begroting van individuele zorgaanbieders moeten komen. De kosten kunnen immers meegenomen worden in de prijsafspraken die met de zorgverzekeraars worden gemaakt. Als de verplichting wordt opgelegd aan de instellingen en de daar werkzame medisch specialisten zal de druk op de wetenschappelijke verenigingen groter worden om echt werk te maken van de ontwikkeling van uitkomstindicatoren.
Opknappen
Kiezen we niet voor de verplichte invoering van uitkomstmetingen, dan kunnen zorgverzekeraars de kwaliteit van de geleverde zorg van aanbieders niet vergelijken. Zeker niet in de laag complexe/hoog volume zorg. Dan verwordt selectief inkopen tot inkopen op prijs. Daar zal de patiënt niet van opknappen.