Kortgeleden heeft het Centraal Tuchtcollege (CTC) nog eens toegelicht waarom zij een thoraxchirurg heeft veroordeeld vanwege een nalatigheid van de anesthesist. De thoraxchirurg had volgens het CTC als regievoerder moeten controleren of de anesthesist een bepaald infuus wel had ingebracht.
Taak als regievoerder
Medisch specialisten die een zogenaamd poortspecialisme uitoefenen, zijn dus verantwoordelijk voor de regievoering over de diagnostiek en behandeling in het ziekenhuis van zijn of haar patiënt. Dat weten specialisten natuurlijk al lang, maar andere spelers in de curatieve zorg nog niet altijd. Zo hoorde ik een interim ziekenhuisbestuurder stellen dat “medisch specialisten zich meer moeten realiseren dat ze ook maar een klein onderdeel van de keten zijn”. Dat is dus niet zo. Specialisten zijn regievoerder over de zorgketen van een individuele patiënt. Nadat de patiënt een medisch specialist bezoekt, neemt deze de patiënt aan de hand door het hele ziekenhuis, variërend van de diverse onderzoeksafdelingen zoals een röntgenafdeling, behandelafdelingen zoals een operatiekamer en verpleegafdelingen. De medisch specialist voert hierover de regie en controleert of alles is verricht, op de juiste wijze is verricht en wat eventuele uitkomsten zijn. Een heel ander verantwoordelijkheidsniveau dan de interim-bestuurder voor de medisch specialist had bedacht.
Zorgprocessen
Een goed ziekenhuisbestuurder weet wel beter en zal de regievoerder over de zorg van de patiënt ook voor een groot deel de regie laten voeren over de zorgprocessen in het ziekenhuis. Zodoende kan hij een goede kwaliteit en veiligheid waarborgen en gebruik maken van de innovatiekracht van de regievoerder.
Aandeelhouder in ziekenhuis
Helemaal mooi is het als dit bijvoorbeeld verankerd zou worden in de ziekenhuisorganisatie middels het aandeelhouderschap van de medisch specialist van het ziekenhuis. Ik verwijs hiervoor naar een blog dat ik hierover kortgeleden heb geschreven.